Ziua Independentei Israelului, YOM HA’ATZMAUT, marcheaza proclamarea statului independent Israel, la 14.05.1948, cand a luat sfarsit mandatul britanic asupra Palestinei, pe baza unei Rezolutii a Adunarii Generale a ONU, din 29.11.1947; aceasta stipula crearea pe teritoriul Palestinei a doua state: unul evreu si altul arab. Data aniversarii acestui eveniment variaza, in fiecare an, in functie de calendarul ebraic.

Ziua Independentei Israelului este sarbatorita pe 5 Iyyar dupa calendarul iudaic. In aceasta zi, in anul 5708 (14 mai 1948) a fost infiintat statul Israel. Aceasta zi cade anul acesta pe data de 3 mai.

Ceremoniile din ajunul Zilei Independentei incep cu aprinderea tortei la Mt. Herzl. A doua zi, presedintele ii primeste la resedinta sa pe cei mai remarcabili soldati din acel an si are loc Concursul international al Bibliei. In multe sinagogi din toata tara si din lume se recita rugaciuni speciale de multumire si se tin mese festive si serbari pentru a comemora reinfiintarea dupa 1900 de ani a Statului Israel pe pamantul Israelului. Imediat dupa lasarea intunericului in ajunul Zilei Independentei se poate vedea si auzi prima salva de artificii pe cerul Israelului. Acestea dureaza pana tarziu in noapte.

Aproape fiecare oras din Israel ridica o scena sau o platforma unde dau concerte cei mai buni cantareti israelieni. Dupa aceea se danseaza pana la orice ora din noapte. Atmosfera este foarte festiva. Cu cateva zile inainte de sarbatoare, municipalitatile si orasele decoreaza stalpii de pe strada cu steaguri israeliene. Intersectiile sunt acoperite cu steaguri si luminite decorative, la balcoane se atarna steaguri israeliene, iar pe masini se atarna stegulete.

Steagurile se vand peste tot, iar vanzatorii stradali le vand in tot felul de forme si dimensiuni. Ziua Independentei este o zi speciala in sine. Israelienii sarbatoresc Ziua Independentei in multe feluri. Unii se scoala devreme in dimineata Zilei Independentei pentru a pleca in excursie cu familia. Numeroasele parcuri si rezervatii naturale ale Israelului sunt pline de oameni. Peste tot se raspandeste fum de la gratare. Puteti gasi oameni la picnic si pe micile portiuni de iarba de pe marginea soselei.

Festivitatile din Ziua Independentei sunt inaugurate oficial in ajunul sarbatorii printr-o ceremonie de stat pe muntele Herzl din Ierusalim. Se aprind douasprezece torte care simbolizeaza cele douasprezece triburi ale Israelului. Este o mare onoare sa fii ales purtator de torta pentru a aprinde una din aceste torte.

YOM HAZIKARON (ZIUA AMINTIRII)
Yom HaZikaron este comemorata pentru cei care au cazut in timpul serviciului activ in fortele armate israeliene. Aceasta zi solemna este pe 4 Iyar, cu o zi inainte de Ziua Independentei. Incepe la apusul soarelui si se termina a doua zi la rasaritul stelelor care marcheaza ajunul Zilei Independentei. Se aprind lumanari comemorative in baze militare, scoli, sinagogi, locuri publice si in locuinte particulare. Steagurile sunt ridicate numai pana la jumatatea catargului pe tot cuprinsul tarii.

In tot decursul zilei soldatii servesc ca garzi de onoare la memorialele militare din toate localitatile si orasele. Familiile celor cazuti la datorie participa la ceremonii memoriale la cimitirele militare. Comemorarile de Yom HaZikaron incep oficial la ora 8 seara cu o ceremonie la zidul de vest din Ierusalim. Presedintele Israelului si Comandantul General al armatei tin de obicei discursuri la ceremonie. Toate cinematografele si alte locuri de amuzament sunt inchise. Sirena suna la 11 dimineata timp de doua minute, iar ceremoniile au loc la 42 de cimitire militare unde vorbesc ministrii din guvern si membrii ai Knessetului.

Rabinatul israelian a desemnat rugaciuni speciale atat pentru Shabbatul dinaintea Zilei memoriale a Holocaustului, cat si pentru Yom HaZikaron. In aceasta zi se tin ceremonii memoriale in 42 de cimitire memoriale din toata tara pentru cei 19109 de soldati israelieni cazuti. O ceremonie speciala a avut loc la cimitirul militar Mt. Herzl din Ierusalim pentru cei peste o mie de polititti si graniceri morti. Pentru prima oara, in 2000 au fost comemorati si civilii care au fost omorati in atacurile teroriste palestiniene incepand din 1948. Aceasta zi memoriala se incheie cu aprinderea ceremoniala a unei torte in ajunul Zilei Independentei.

De la distrugerea Templului si de la exilul din Israel in anul 70 e.n., evreii au fost imprastiati in toata lumea, dar visul lor de a se intoarce in Tara lui Israel ca o natiune libera si independenta a fost pastrat in viata in toata Diaspora. Israelul si Ierusalimul au fost centrul rugaciunilor si poeziei evreiesti, in speranta de a reuni poporul evreu si de a avea izbavirea mult cautata.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.