Cu o luna inainte de semnarea tratatului de aderare, Borell se va afla la Bucuresti * Oficialul european stie doua cuvinte romanesti: "pantaloni scurti"

In a doua zi a vizitei la Bruxelles, premierul Tariceanu a mai primit o confirmare a sprijinului de care se bucura Romania in procesul de integrare europeana. Presedintele Parlamentului European, Josep Borell, si-a exprimat convingerea ca integrarea Romaniei "va fi un succes". "Sunt fericit sa prezint sentimentele intregului Parlament ca toate greutatile vor fi depasite", a spus Borell, recunoscand insa ca inca mai sunt "grupuri parlamentare care si-au exprimat ingrijorarile fata de stadiul pregatirii" tarii noastre. Oficialul european a declarat ca se va afla la Bucuresti cu cel putin o luna inaintea semnarii Tratatului de aderare, programata pentru 25 aprilie, si s-a aratat convins ca avizul consultativ al Parlamentului European va fi favorabil incheierii tratatului, in urma votului asteptat la 13 aprilie. Liderul Parlamentului de la Bruxelles a exclus posibilitatea ca Romania sa fie judecata de parlamentari in functie de politica externa favorabila interventiilor americane din Afganistan si Irak. Borell ne-a asigurat ca politica externa a statelor candidate nu este criteriu pentru aderare. Astfel, dupa ce a primit laude din partea sefului Comisiei Europene si declaratii de sustinere din partea presedintelui Parlamentului, premierul Tariceanu s-a intors de la Bruxelles convins ca exista "vointa politica si Romania va fi judecata corect".

Premierul a marturisit ca nu este deranjat de faptul ca tara noastra va fi monitorizata in urmatorii doi ani, considerand acest lucru "o necesitate". El si-a exprimat increderea in capacitatea institutionala a Romaniei de a pune in aplicare reformele cerute, nu insa si fara restructurarea institutiilor implicate in procesul de aderare. In incheierea scurtei intalniri avute de Tariceanu si Borell cu presa, acesta din urma, amuzat cand i s-a parut ca i se cere un raspuns in romana (solicitarea se adresa, de fapt, premierului), a dovedit ca stie doua cuvinte romanesti. "In catalana spunem exact la fel ca in romana "pantaloni scurti". Nu stiu cat e de important ca stiu aceste cuvinte".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.