Scandalul a atins punctul maxim vineri odata cu declaratiile unui fost agent secret care sustinea ca premierul ar fi ordonat serviciilor secrete ale tarii, la vremea cand era ministru de Interne, sa-i creeze rivalului sau politic, Nicolas Sarkozy, un dosar murdar.

Scopul nu era altul decat compromiterea lui Sarkozy la alegerile prezidentiale de anul viitor.. Ziarul "Le Monde" scrie ca Dominique de Villepin ar fi incercat, la ordinele presedintelui Jacques Chirac, sa puna capat carierei politice a actualului ministru de Interne, Nicolas Sarkozy, folosind informatii neadevarate, lansate in urma cu doi ani.

Premierul si presedintele Frantei au negat insa in mod public implicarea lor in astfel de practici. Scandalul, botezat de presa de la Paris "afacerea Clearstream" a izbucnit in vara anului 2004 cand magistratii care investigau vanzarea a sase fregate franceze catre Taiwan au primit o scrisoare anonima si un CD prin care mai multi politicieni, printre care si Nicolas Sarkozy, la vremea respectiva ministru de Finante, erau acuzati pentru implicarea intr-o vasta operatiune de spalare de bani, prin intermediul unor conturi secrete deschise la Banca Clearstream din Luxembourg.

Chiar daca, in scurt timp, judecatorul respectiv a stabilit ca acuzatiile sunt false, scandalul nu s-a stins, iar in ultima saptamana a repus pe jar scena politica franceza. Recent, seful executivului francez a recunoscut pentru cotidianele "Le Monde" si "Le Figaro" ca intr-adevar in 2004 a ordonat o ancheta privind afacerea fregatelor, insa a precizat ca numele lui Sarkozy a fost trecut pe lista doar dupa ce a aparut CD-ul incriminator. Pe de alta parte, Nicolas Sarkozy il acuza pe premierul de Villepin ca a stiut mai de mult, poate chiar de la inceput, ca toata afacerea nu este decat o inselatorie menita sa-l discrediteze.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.