Mediatorii din partea Uniunii Africane - UA - au acordat inca 48 de ore partilor implicate in conflictul din regiunea Darfur, din Sudan, pentru a ajunge la un acord de pace.

Oficialii UA au luat aceasta decizie intrucat sunt convinsi ca este aproape semnarea acordului de pace dintre factiunile rebele si Guvernul Sudanului. Continua totusi sa ramana cateva chestiuni disputate, inclusiv reprezentarea rebelilor in Guvern si numarul rebelilor care se vor putea inrola in armata. Mediatorii sunt insa increzatori ca pot obtine compromisuri atat din partea rebelilor, cat si din partea autoritatilor.

Sute de victime

Natiunile Unite sustin ca, din cauza conflictului care macina regiunea Darfur, din Sudan, in fiecare luna isi pierd viata aproximativ 400 de persoane. Conflictul a izbucnit in anul 2003, cand rebelii din Darfur s-au revoltat impotriva Guvernului de la Kartum pe care l-au acuzat ca nu sprijina regiunea. Rebelii ii acuza pe reprezentantii puterii din Sudan, precum si pe membrii gruparilor paramilitare cunoscute sub numele ‘’militiile Janjaweed’’ de comiterea de crime de razboi. Vazuta din elicopter, tabara de refugiati de la Kalma, din Darfur, arata ca o nesfarsita mare de corturi.

Pe parcursul ultimilor trei ani, peste doua milioane de locuitori din regiunea Darfur au fost nevoiti sa-si paraseasca locuintele, de teama autoritatilor sudaneze si a aliatilor lor, ‘’militiile Janjaweed’’. Traiesc in tabere improvizate, din ajutorul furnizat de organizatiile umanitare. Sunt adesea atacati, bombardati, jefuiti, iar femeile sunt violate.

Criza umanitara

Doar in astfel de locuri devine clar cat de grava este criza umanitara din Darfur. In tabara de refugiati de la Kalma traiesc 90.000 de oameni. Este cea mai mare tabara de refugiati din Darfur. Este suprapopulata, iar oamenii traiesc in mizerie. Suleiman Jamos, unul dintre liderii rebelilor, spune ca fortele de securitate sudaneze si gruparile paramilitare cunoscute sub numele de ‘’militiile Janjaweed’’ ar fi incercat sa duca in regiune o politica de purificare etnica.

Din acest motiv, spune el, rebelii au fost nevoiti sa ia calea armelor. La trei ani de la declansarea conflictului, regiunea e stapanita de haos.
Multe drumuri sunt nesigure. Nici macar angajatii agentiilor umanitare nu se mai incumeta sa mearga in anumite zone, dupa cum spune Jan Pronk, reprezentantul Natiunilor Unite in Darfur.

"Agentiile umanitare non-guvernamentale sunt si ele tinta atacurilor", spune Jan Pronk. "In taberele de refugiati tinem situatia sub control. Insa nu stim ce se intampla in restul teritoriului". Civilii se tem nu doar de eventualele atacuri din partea fortelor loiale Guvernului, ci si de posibilitatea de a cadea victime luptelor dintre factiunile rebele. Pare poate greu de crezut, dar, pentru locuitorii provinciei Darfur, conditiile de viata continua sa se deterioreze.

La sfarsitul saptamanii trecute, Programul Mondial pentru Hrana, agentie in subordinea Natiunilor Unite, a anuntat ca, din lipsa de fonduri, portiile de alimente pentru civilii din tabere vor fi injumatatite.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.