Politia era in alerta maxima ieri, in diverse tari din Asia, ca urmare a demonstratiilor si mitingurilor organizate cu ocazia zilei de 1 mai de catre protestatari care cereau conditii mai bune de munca, informeaza agentiile internationale de presa.

Peste 50 de mii de muncitori si functionari au iesit pe strazile capitalei indoneziene Jakarta si in alte orase ale acestei tari cu 270 de milioane de locuitori. Ei au declarat o greva de o zi si au cerut renuntarea la amendamentele introduse de Guvern in legislatia muncii.

"Nu schimbati legea’’, cantau mii de muncitori in piata centrala din Jakarta, in timp ce altii soseau cu autobuze si camioane, purtand pancarte pe care erau inscriptionate cererile lor. Potrivit liderilor sindicali indonezieni, greva s-ar putea prelungi pana la cinci zile in cazul in care autoritatile nu vor renunta la amendamentele la Codul muncii ce dateaza din anul 2003.

In Filipine, trupele guvernamentale si de politie, inarmate cu bastoane si scuturi, au respins in zori sute de activisti care au incercat sa patrunda in palatul prezidential luni dimineata.

Dar mai tarziu mii de muncitori au iesit pe strazi pentru a marca ziua de 1 Mai si a cere cresteri salariale si asigurari sociale mai substantiale. Demonstratia a capatat si un caracter politic, o serie de activisti cerand demisia presedintelui Gloria Macapagal Arroyo, ca urmare a crizei politice provocate de opozitie, care a acuzat-o de coruptie si de falsificarea rezultatelor alegerilor. Autoritatile au acuzat la randul lor opozitia de instigare la dezordini si au declarat ca nu vor admite repetarea evenimentelor din mai 2001, cand presedintele Joseph Estrada a fost nevoit sa renunte la putere sub presiunea maselor.

In Cambodgia mii de politisti au umplut strazile capitalei Pnom Penh pentru a opri demonstratiile neuatorizate. Liderul opozitiei Sam Rainsy a declarat ca un protestatar a fost retinut tip de doua ore dupa ce sute de muncitori au iesit pe artera principala a orasului. ‘’Cambodgia este inca o tara lipsita de democratie, aici nu exista nici un respect real pentru drepturile omului’’, a spus el.

In Japonia, peste 300.000 de persoane au participat la demonstratiile organizate cu ocazia Zilei Internationale a Muncii. Acestea au avut loc la initiativa Confederatiei nationale a sindicatelor japoneze - a doua uniune sindicala ca marime din aceasta tara.

La Tokio, manifestantii au afirmat ca in Japonia sunt grav incalcate prevederile privind angajarea si legislatia muncii, iar tineretul nu poate obtine locuri demne de munca. La incheierea demonstratiei, participantii au adoptat o declaratie prin care cer inlaturarea inechitatilor salariale, asigurarea unor garantii sociale si ‘’crearea unei societati in care toti sa fie siguri de ziua de maine’’. Pe de alta parte, la Phenian, in Coreea de Nord, vor fi organizate timp de doua zile manifestari festive cu ocazia aniversarii Zilei Internationale a Muncii.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.