Protestatarii cer legalizarea statutului celor aproximativ 12 de milioane de imigranti fara acte in Statele Unite, imigrantii proveniti din America Latina organizeaza proteste la nivel national.

Ei spun ca greva va afecta institutii de stat si private si are rolul de a atrage atentia asupra importantei pe care imigrantii o au pentru economie.

Se anunta o zi cu totul aparte pentru Statele Unite "o zi fara imigranti".

De altfel, acesta este si numele pe care l-a primit protestul. Imigrantii provenind din America Latina, atat cei aflati legal pe teritoriul american cat si cei aflati ilegal aici, nu vor merge azi la lucru si la scoala si nu vor cumpara nimic toata ziua.

Ei spera ca impactul economic va fi puternic. Protestatarii doresc sa ii convinga astfel pe parlamentari si pe cei care se opun imigratiei sa renunte la proiectul de lege potrivit caruia prezenta in mod ilegal pe teritoriul Statelor Unite constituie o infractiune.

In Statele Unite traiesc in jur de 12 milioane de imigranti ilegali. Majoritatea sunt hispanici, in cea mai mare masura veniti din Mexic.

Rolul imigrantilor in economia americana

Nativo Lopez, presedintele Asociatiei Politice Mexicano-Americane, considera ca rolul pe care imigrantii il joaca in economia americana trebuie reevaluat.

"Economia se bazeaza pe imigranti. Imigrantii joaca un rol extrem de important in Statele Unite, in special in industrie si, drept urmare, e nevoie ca ei sa fie recunoscuti, apreciati si legitimizati prin legalizarea neconditionata a statutului lor."

Protestatarii au planuit o zi de boicot impotriva economiei americane.
E greu de anticipat amploarea protestului de azi. La Los Angeles, organizatorii spun ca vor scoate in strada o jumatate de milion de oameni.

Unii comentatori sunt de parere ca el se va putea compara cu marsurile pentru libertatile civile, din anii 60 si 70.

E limpede insa ca zeci de mii de oameni si-au declarat intentiile de a boicota institutii publice si private, afaceri, scoli.

Vor fi organizate marsuri, demonstratii, slujbe in biserici si picnicuri.

La New York, demonstrantii intentioneaza sa formeze un lant uman, restaurantele din New Mexico distribuie gratuit alimente protestatarilor si pe cuprinsul intregii tari afacerile conduse de hispanici isi vor trage obloanele.

Mesajul pe care hispanicii vor sa il transmita e acela ca economia americana va avea mult de suferit daca imigrantii nu mai muncesc si nu mai cheltuiesc bani.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.