Uniunea de centru stanga, condusa de Romano Prodi, intampina primele dificultati serioase, chiar la deschiderea noului Parlament ales la 9 si 10 aprilie.

Franco Marini, candidatul Uniunii, parea initial sa fi castigat cea de-a doua runda de vot pentru alegerea unui nou presedinte al Senatului, devansandu-l la o diferenta minima pe contracandidatul sau Giulio Andreotti, veteranul politicii italiene.

Rezultatul nu a rezistat insa prea mult timp. Opozitia de centru-dreapta a contestat votul, spunand ca pe trei buletine de vot aparea prenumele Francesco, in loc de Franco, si invalidand astfel rezultatul.
In Senat, majoritatea detinuta de Romano Prodi este infima: 158 la 156, cu un independent, 7 senatori fiind numiti pe viata.

La Camera Deputatilor, noua majoritate nu a reusit sa-si impuna candidatul: liderul Partidului Comunist nereformat, Fausto Bertinotti, a obtinut doar 305 voturi, din totalul de 630, la primul tur de scrutin si 302 la al doilea.
Prima misiune a Parlamentului: alegerea Presedintelui Republicii

Alegerea cat mai grabnica a celor doi Presedinti de Camere este urgenta, dat fiind expirarea in cateva zile a mandatului Presedintelui Republicii, Carlo Azeglio Ciampi.

Colegiul electoral format din deputati, senatori si reprezentanti ai regiunilor urmeaza sa aleaga noul sef al statului, care la randul sau trebuie sa-l insarcineze pe Romano Prodi cu formarea noului cabinet.
Uniunea de centru stanga, condusa de fostul premier Romano Prodi, a avut un avans de doar 25000 de voturi din 38 de milioane la Camera Deputatilor, unde detine insa o majoritate confortabila, de 348 de mandate la 281, cate are Casa Libertatii, alianta de centru-dreapta condusa de premierul in exercitiu, Silvio Berlusconi, care nici pana acum nu si-a recunoscut infrangerea.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.