Principalul lider al opozitiei din Belarus, Alexander Milinkevici, a fost condamnat la 15 zile inchisoare pentru participarea la un mars neautorizat.

Domnul Milinkievici a fost acuzat ca a incalcat legea, prin organizarea, miercuri, a unui miting in centrul capitalei Minsk, in loc de o suburbie a orasului. Potrivit agentiei de stiri Associated Press, el a calificat decizia instantei ca fiind "o sentinta politica".
in urma desfasurararii demonstratiei de miercuri, au mai fost condamnati alti trei activisti ai opozitiei.

Comisarul european pentru relatiile externe, Benita Ferrero-Waldner, s-a declarat consternata de condamnarile decise de instanta si a cerut eliberarea imediata a tuturor celor arestati.

Miting autorizat sau nu ?

Anterior condamnarii, Alexander Milinkevici a declarat agentiei France Presse ca participantii la miting facusera cerere sa demonstreze in doua locuri.

"Am primit autorizatie sa demonstram intr-unul din locuri si acolo ne-am dus", a spus domnul Milinkevici.

Prezenta masiva a scutierilor

Miercuri la Minsk circa 6.000 de protestatari s-au adunat pentru a participa la un mars menit sa marcheze catastrofa de la Cernobil.

Prin traditie, marsul este si un prilej de reunire a opozitiei din Belarus.

In timpul demonstratiei, cateva sute de sustinatori ai lui Alexander Milinkevici au sfidat ordinele date de politie si s-au deplasat cu pancartele pe care le aveau la ei prin centrul capitalei.

Unii participanti la mars au scandat lozinci impotriva guvernului presedintelui Lukasenko.

Pe langa demonstranti au mers mii de scutieri, iar de la nivel oficial se lansasera avertismente privind penalizarea drastica a oricarei manifestatii neautorizate.

Opozitia in continuare activa

Purtatorul de cuvant al liderului opozitiei, Pavel Majeika, a declarat ca domnul Milinkievici a fost arestat su dus joi la o circa de politie.

Miercuri, el fusese retinut pentru scurt timp si, potrivit agentiei Reuters, i se spusese sa nu se duca in Piata Octombrie, din Minsk.

In aceasta piata au avut loc luna trecuta mai multe demonstratii de protest impotriva victoriei electorale a presedintelui Lukasenko, reales pentru un al treilea mandat.

Scrutinul prezidential a fost criticat de comunitatea internationala, iar opozitia din Belarus spune ca a fost falsificat.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.