Cu peste un sfert de secol in urma, un film celebru, "Sindromul chinezesc", provoca, literalmente, frisoane: scenariul imagina situatia in care explozia unui reactor nuclear in China va avea efecte catastrofale, reactia in lant perforand globul pamantesc pana la antipozi. Din fericire, n-a fost decat o simpla ipoteza SF, dar in prezent se vorbeste de un nou sindrom chinezesc, de data aceasta pe plan economic.

Dezvoltarea vertiginoasa a economiei Chinei populare, politica sa agresiva de exporturi, avand intre alte rezultate imensul decalaj (200 miliarde dolari) in relatiile comerciale ale SUA cu partenerii chinezi, produc ingrijorare la Washington, pentru a nu mai aminti de perspectiva ca, in viitorul nu prea indepartat, Beijingul sa devina un rival al Washingtonului si pe plan politic.

Citeste si:

Firesc, de aceea, interesul starnit de intalnirea de joi de la Casa Alba dintre Hu Jintao si George Bush, momentul de varf al vizitei de patru zile a presedintelui chinez in America. Asa cum rezulta din relatarile presei, dincolo de tonul protocolar al declaratiilor oficiale, intalnirea nu s-a soldat insa cu rezultate spectaculoase.