Organizatia Natiunilor Unite a comemorat ieri pentru prima data in istoria sa, printr-o sesiune speciala a Adunarii Generale, eliberarea in urma cu 60 de ani a prizonierilor din lagarul de concentrare nazist de la Auschwitz-Birkenau (Polonia). Aproape 150 de tari din cele 191 de state membre ale ONU au aprobat aceasta initiativa, sustinuta de SUA, Israel, Uniunea Europeana, Rusia, Canada, Australia si Noua Zeelanda. "Raul care a distrus sase milioane de evrei si alte victime in lagarele de concentrare inca ne ameninta pe toti astazi", a declarat secretarul general al ONU, Kofi Annan.

La sesiunea speciala a Adunarii Generale au luat cuvantul laureatul Premiului Nobel, Elie Wiesel, si congresmanul american Tom Lantos, ambii supravietuitori ai Holocaustului. Pentru prima data in sala Adunarii Generale a ONU a fost intonata rugaciunea evreiasca de doliu "El Malei Rachamin". "Aceasta ocazie solemna si cu profunde semnificatii trebuie sa fie vazuta drept o expresie a angajamentului nostru de a construi o Organizatie a Natiunilor Unite capabila sa raspunda rapid si eficient la genocid si la alte incalcari grave ale drepturilor omului", a mai declarat secretarul general al ONU, Kofi Annan.

Reprezentantul Israelului la sesiunea speciala consacrata Holocaustului, ministrul de Externe Sylvan Shalom, a declarat ca aceasta comemorare este "un eveniment istoric de anvergura universala si un succes politic al Israelului" intrucat "Adunarea Generala a ONU este chiar locul in care, din cauza majoritatii ostile, Israelul a fost atacat sistematic zeci de ani". Printre altele, in urma cu 30 de ani Adunarea Generala a ONU a adoptat cu o larga majoritate o rezolutie prin care sionismul era asimilat cu rasismul.
Manifestari de comemorare a Holocaustului sunt organizate in aceste zile in intreaga lume, punctul culminant urmand sa fie atins joi, 27 ianuarie (data exacta a eliberarii), la Auschwitz.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.