Iulia Timosenko a fost numita premier interimar * Noul presedinte ucrainean Viktor Iuscenko s-a intalnit ieri la Kremlin cu Vladimir Putin

Noul presedinte ucrainean, Viktor Iuscenko, a numit-o ieri pe Iulia Timosenko in functia de premier interimar al Ucrainei, a anuntat purtatorul de cuvant al Presedintiei Ucrainei, citat de Rompres. "Iulia Timosenko este numita premier interimar. Ea va exercita aceasta functie pana la analizarea candidaturii sale pentru postul de premier de catre Parlament", a subliniat sursa citata. Iulia Timosenko este cel mai apropiat colaborator al lui Viktor Iuscenko in cadrul coalitiei liberale "Ucraina Noastra", fiind unul din cei mai charismatici lideri ai opozitiei liberale ucrainene. Agentiile americane de presa estimeaza ca aceasta nominalizare deranjeaza Federatia Rusa, deoarece Iulia Timosenko a fost unul din inamicii cei mai duri ai fostei Administratii filo-ruse a Ucrainei, condusa de fostul premier Viktor Ianukovici si de catre fostul presedinte Leonid Kucima. De asemenea, Iulia Timosenko sustine apropierea Ucrainei de Uniunea Europeana si scoaterea tarii de sub influenta Rusiei.

Conform Constitutiei ucrainene, Parlamentul de la Kiev urmeaza sa supuna la vot nominalizarea Iuliei Timosenko. Noul presedinte ucrainean l-a mai numit ieri pe deputatul Petro Porosenko, unul dintre cei mai apropiati colaboratori ai sai si un important om de afaceri, in postul de secretar al Consiliului pentru Securitate Nationala. Oleksandr Zincenko, directorul de campanie al lui Iuscenko, a fost desemnat sef al Cabinetului prezidential.

In cautarea binecuvantarii lui Putin

Presedintele Ucrainei Viktor Iuscenko s-a intalnit ieri dupa-amiaza la Moscova cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, transmite Rompres. Viktor Iuscenko si-a respectat astfel promisiunea facuta in timpul "revolutiei portocalii", cand a declarat ca prima sa vizita in strainatate o va face in Federatia Rusa. Presedintele rus Vladimir Putin l-a sustinut deschis in cadrul alegerilor din Ucraina pe rivalul lui Iuscenko, fostul premier Viktor Ianukovici, considerat o marioneta a Kremlinului. De asemenea, Rusia e foarte nemultumita de vointa lui Viktor Iuscenko de a scoate Ucraina de sub dominatia Moscovei. Rusia va ramane partenerul strategic etern al Ucrainei, a declarat la Moscova Viktor Iuscenko.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.