Ibrahim al-Jaafari, candidatul numit de marea coalitie siita din Irak pentru functia de prim ministru, a anuntat ca este de acord sa fie rediscutata nominalizarea sa si ca se va supune oricarei decizii luate de alianta siita.

Domnul al-Jaafari este contestat de toate celelalte partide din Irak, dar pana acum el a refuzat sa renunte la nominalizare, ceea ce a condus la blocarea negocierilor privind formarea noului guvern irakian.

Un purtator de cuvant al coalitei siite a citit o scrisoare din partea lui Ibrahim al-Jaafari in care acesta multumeste aliantei pentru nominalizarea sa drept candidat pentru functia de prim ministru si anunta ca renunta la numire, permitand coalitiei sa decida daca doreste sa-l pastreze drept candidat, sau daca doreste sa numeasca pe altcineva.

Cu doar 24 de ore mai devreme, domnul al-Jaafari anunta ca nu va renunta la nominalizare. Acum insa a promis ca se va supune oricarei hotarari luate de coalitia siita - majoritara.

Ibrahim al-Jaafari castigase nominalizarea in urma unui vot intern tinut in luna februarie care i-a acordat o victorie la limita. De atunci numirea sa a devenit principalul obstacol in calea formarii unui nou guvern in Irak.

Coalitia siita este cea mai mare formatiune politica din noul parlament, dar nu poate guverna singura. Iar toti potentialii parteneri de coalitie: kurzi, suniti si nereligiosi refuza sa lucreze cu domnul al-Jaafari.

Acum se spera ca alianta siita va gasi un nou candidat care sa fie acceptat de celelate partide si coalitii, astfel incat - in sfarsit - sa se poata forma un guvern.

Mai sunt si alte probleme care trebuie negociate, dar numirea primului ministru este cea mai dificila.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.