Domnul al-Jaafari este contestat de toate celelalte partide din Irak, dar pana acum el a refuzat sa renunte la nominalizare, ceea ce a condus la blocarea negocierilor privind formarea noului guvern irakian.

Un purtator de cuvant al coalitei siite a citit o scrisoare din partea lui Ibrahim al-Jaafari in care acesta multumeste aliantei pentru nominalizarea sa drept candidat pentru functia de prim ministru si anunta ca renunta la numire, permitand coalitiei sa decida daca doreste sa-l pastreze drept candidat, sau daca doreste sa numeasca pe altcineva.

Cu doar 24 de ore mai devreme, domnul al-Jaafari anunta ca nu va renunta la nominalizare. Acum insa a promis ca se va supune oricarei hotarari luate de coalitia siita - majoritara.

Ibrahim al-Jaafari castigase nominalizarea in urma unui vot intern tinut in luna februarie care i-a acordat o victorie la limita. De atunci numirea sa a devenit principalul obstacol in calea formarii unui nou guvern in Irak.

Citeste si:

Coalitia siita este cea mai mare formatiune politica din noul parlament, dar nu poate guverna singura. Iar toti potentialii parteneri de coalitie: kurzi, suniti si nereligiosi refuza sa lucreze cu domnul al-Jaafari.

Acum se spera ca alianta siita va gasi un nou candidat care sa fie acceptat de celelate partide si coalitii, astfel incat - in sfarsit - sa se poata forma un guvern.

Mai sunt si alte probleme care trebuie negociate, dar numirea primului ministru este cea mai dificila.