Ministrii de externe ai tarilor din Comunitatea Statelor Independente se reunesc vineri la Moscova pentru o reuniune care se asteapta sa fie umbrita de "disputa vinului", izbucnita intre Rusia, pe de o parte, si Republica Moldova sau Georgia, de cealalta parte.
Acesta nu e insa singurul subiect controversat care ar putea aparea in discutiile dintre Moscova si fostii sateliti din blocul sovietic.

Ucraina crede ca este momentul unui test real pentru Comunitatea Statelor Independente, o institutie de multe ori ridiculizata pentru faptul ca vorbeste mult, dar face prea putin.

Ministrul de externe al Ucrainei, Boris Tarasiuk, vrea sa ridice doua probleme foarte spinoase in relatia Kievului cu Moscova. Ucraina vrea ca Rusia sa admita ca foametea din 1930 a echivalat unui act de genocid. Rusia spune insa ca evenimentele respective s-au petrecut din vina lui Stalin, iar ele s-au soldat si cu moartea a numerosi etnici rusi.

Kievul spune ca mai doreste si sa obtina incetarea restrictiilor unilaterale impuse de Rusia tarilor cu tendinte pro-occidentale din fostul bloc sovietic, cum ar fi Ucraina, Moldova sau Georgia.

Restrictii

Anul acesta, Rusia a interzis importurile de lactate din Ucraina si cele de vinuri din Moldova si din Georgia, doua dintre statele cele mai sarace ale CSI.

Autoritatile de la Moscova au insa in vedere o agenda total diferita a reuniunii. Ar dori de exemplu sa discute despre unificarea tarifelor de comert.

Si la institutii internationale mai prestigioase au inceput sa apara voci critice la adresa Rusiei, care vor sa impuna in discutie subiecte neplacute Moscovei.

Astfel, la reuniunea celor 7 state industrializate plus Rusia urmeaza sa se discute despre securitatea energetica mondiala, la sugestia Kremlinului, care detine presedintia rotativa a organizatiei.

Citeste si:
Președintele Iohannis încurajează o prezență cât mai activă în...
Președintele Iohannis...

Insa un inalt emisar american a propus sa fie aduse in dezbatere si evolutiile politice din fostul spatiu sovietic, un lucru pe care Moscova il considera o problema strict de competenta sa.

De la preluarea puterii de catre presedintele Putin acum sase ani, acesta e primul moment in care comportamentul Rusiei in arena internationala devine un subiect public de dezbatere.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.