Premiera la Casa Alba - presedintele Hu Jintao a fost primit de omologul sau, George Bush.

E punctul culminant al unei vizite pe care liderul statului comunist - o putere economica in plina ascensiune - o face in America. Pe agenda: copperarea economica, programele nucleare ale Iranului si Coreei de Nord si respectarea drepturilor fundamentale ale omului in China.
Dupa cum transmit corespondentii BBC, nici la Washington Hu Jintao n-a fost ocolit de micile inconveniente care au aparut pe intreg parcursul vizitei sale.

A fost a cincea intalnire dintre George Bush si Hu Jintao in mai putin de un an, iar primirea la Casa Alba era asteptata cu nerabdare de oficialii chinezi, drept un semn al influentei crescande a Beijingului in afacerile si in politica globale.

Dar ceremonia din debutul intalnirii s-a transformat intr-un mic dezastru. Pentru inceput, discursul presedintelui Hu a fost intrerupt.

O femeie care se afla in zona rezervata presei a inceput sa strige sloganuri de sprijin fata de secta Falun Gong, scoasa in afara legii in China. Ea l-a numit "ucigas" pe Hu Jintao, cu putin inainte de a fi escortata afara.

Mai apoi, maestrul de ceremonii a rostit gresit numele oficial al Chinei - Republica China, in loc de Republica Populara Chineza - si, dupa inca ceva timp, Hu Jintao a incercat sa paraseasca podiumul inainte de vreme. George Bush s-a intins sa-l retina.

Odata depasite aceste momente, a inceput intalnirea propriu-zisa: la finalul ei, Hu Jintao a promis ca va face mai mult pentru a reduce deficitul comercial inregistrat de Statele Unite in relatia cu statul comunist. O serie de membri ai Congresului considera ca importurile din China submineaza industria manufacturiera americana.

Moneda nationala, yuanul, ar fi, potrivit criticilor Beijingului, mentinuta artificial la o valoare scazuta, ceea ce face produsele chinezesti mai ieftine, asadar mai competitive, in comparatie cu cele americane.

Iar George Bush i-a cerut omologului sau sa remedieze si aceasta situatie. Dar nu numai comertul uneste cele doua state, a spus el.

"Prosperitatea si siguranta merg mana in mana", a declarat presedintele Statelor Unite, mentionand drept motive de ingrijorare ambitiile nucleare ale Iranului, terorismul, armele de distrugere in masa si ceea ce a numit "genocidul din regiunea sudaneza Darfur".

Statele Unite doresc ca Iranul - pe care il banuiesc ca ar incerca sa obtina arme atomice - sa fie sanctionat de Natiunile Unite, dar China pledeaza chiar si dupa intalnirea de la Casa Alba pentru o solutie mai blanda.

Iata raspunsul lui Hu Jintao: "vom incerca sa rezolvam problemele ridicate de programele nucleare ale Iranului si Coreei de Nord pe cale pasnica, prin negocieri, astfel incat sa garantam pacea si stabilitatea", a declarat presedintele Chinei.

Totusi, la finalul discutiilor, domnul Bush a spus ca printre solutiile luate in considerare se numara in continuare adoptarea unei motiuni ONU care sa ameninte Teheranul cu sanctiuni sau chiar cu o interventie militara.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.