In Rusia a intrat in vigoare legea care permite guvernului sa hartuiasca organizatiile nonguvernamentale straine, sub pretextul spionajului.

Oficial, Vladimir Putin afirma ca legea este necesara pentru a opri activitatile teroriste, spalarea de bani prin intermediul acestor organizatii si deconspirarea serviciilor secrete straine care folosesc aceste structuri drept paravan. "Puterile oficialilor sint atit de vag formulate, sint atit de largi, incit, in realitate, un birocrat, daca doreste neaparat, poate sa ne si inchida fara motiv", crede Oleg Orlov, liderul organizatiei nonguvernamentale Memorial. Legea afecteaza o gama larga de structuri nonguvernamentale, de la cluburi de fotbal la organizatii ecologiste sau organizatii care lupta pentru respectarea drepturilor omului.

Multe taisuri

ONG-urile contesta in mod special anumite paragrafe ale legii. Conform acesteia, orice organizatie nonguvernamentala trebuie sa se inregistreze la stat, insa autoritatile pot refuza, fara a fi obligate sa-si argumenteze decizia. Un alt paragraf spune ca ONG-urile rusesti trebuie sa prezinte un raport anual autoritatilor, ceea ce reprezinta ingerinta in activitatea organizatiilor.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.