Organizatia ecologista Greenpeace a publicat marti un raport in care afirma ca efectele dezastrului de la Cernobal asupra sanatatii umane au fost serios subestimate.

Raportul a fost dat publicitatii cu putin timp inaintea implinirii a 20 de ani de la explozia de la Cernobal.

Desi au trecut aproape 20 de ani de la cel mai mare dezastru nuclear din istorie, controversele privind numarul persoanelor care vor muri in urma efectelor radiatiilor persista.

Organizatia ecologista Greenpeace afirma ca 100.000 de persoane vor muri de cancer in urma efectelor accidentului de la Cernobal- mai ales in Ucraina, Rusia si Belarus.

Organizatia Greenpeace precizeaza ca cercetarile facute de mai multi oameni de stiinta arata ca in jur de doua miliarde de oameni ar fi fost afectati de radiatii in urma exploziei de la Cernobal.

Este o estimare care depaseste cu mult cifra prognozata de Agentia Internationala pentru Energie Atomica anul trecut.

"Motive politice"

Un studiu facut de Agentie si de guvernele tarilor cel mai grav afectate estima anul trecut ca vor exista in jur de 4000 de decese de cancer si ca saracia-mai degraba decat radiatiile-reprezinta o amenintare mai mare la adresa comunitatilor locale.

Organizatia Greenpeace afirma insa ca acel studiu a subestimat efectele accidentului de la Cernobal asupra sanatatii umane.

Ian Fairlie, expert in efectul radiatiilor asupra mediului afirma ca estimarile oficiale au fost mult reduse din motive politice.

El a precizat ca a studiat rapoartele Agentiei Internationale pentru Energie Atomica si ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii care cuprindeau estimari mult mai pesimiste decat s-a declarat oficial si se vorbea de aproape 9000 de cazuri.

Greenpeace afirma ca radiatiile afecteaza sistemul imun, pe cel circlator si respirator si maresc sansele nasterii unor copii cu malformatii.

Organizatia admite insa ca, fara cercetari de amploare, nu va fi cunoscut niciodata efectul adevarat asupra sanatatii umane.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.