Premierul Ehud Olmert incearca sa formeze un guvern de coalitie

Prima sesiune a knesset-ului dupa alegerile generale de luna trecuta a fost umbrita de atentatul sinucigas de la Tel Aviv.

Parlamentul si-a inaugurat lucrarile cu ceremonia in care au depus juramantul cei 227 de parlamentari, iar premierul interimar Ehud Olmert a spus ca nu va permite ca democratia din Israel sa fie periclitata.

Ehud Olmert si partidul sau, Kadima, continua incercarile de a forma o coalitie stabila de guvernare. Dar la trei saptamani de la alegeri, incertitudinea politica persista in Israel.

Ehud Olmert, al carui partid a obtinut cel mai mare numar de locuri in knesset, dar insuficient pentru o majoritate parlamentara, poarta discutii pentru formarea unui cabinet de coalitie. Scopul sau declarat este de a crea un guvern care sa reuseasca sa stabileasca frontierele permanente ale statului Israel in cel mult patru ani.

Planul prevede cedarea unor teritorii din Cisiordania, dar si pastrarea altora, in ciuda opozitiei palestinienilor.

Relatia cu Hamas

Una dintre intrebarile cheie la care va trebui sa raspunda noul guvern este modul in care va aborda relatiile cu autoritatea palestiniana, controlata acum de miscarea radicala islamica Hamas.

Deocamdata, Israelul a taiat legaturile cu aceasta si i-a blocat veniturile rezultate din taxele vamale colectate de autoritatile de la Tel Aviv.

Insa unii analisti avertizeaza ca nu este in beneficiul Israelului ca noul guvern palestinian, ales democratic, sa fie lasat sa se prabuseasca din cauza lipsurilor financiare.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.