Saddam Hussein este judecat in dosarul lichidarii a peste 140 de locuitori siiti ai satului Dujail

La Bagdad a reinceput procesul fostului presedinte al Irakului, Saddam Hussein. Acuzat, intre altele, de omucidere si tortura, Saddam este judecat in dosarul lichidarii a peste 140 de locuitori siiti ai satului Dujail, in 1982, la scurta vreme de la o tentativa de asasinat impotriva sa.

Infatisarea de luni a durat putin peste o ora. intrebarea pe care au ridicat-o procurorii e simpla: sunt autentice semnaturile de pe ordinele de executie a satenilor din Dujail?

Acuzarea a invocat un raport al unor experti in grafologie, potrivit carora semnaturile de pe documentele in cauza ar fi, intr-adevar, ale lui Saddam Hussein.

Dar apararea a contestat acest demers, pe motiv ca grafologii care au intocmit raportul ar avea legaturi cu actualul minister de interne al Irakului.

Drept urmare, avocatii lui Saddam au cerut desemnarea unei noi echipe, din afara Irakului.

"Echipa ar trebui sa cuprinda persoane neutre din afara, dar nu cetateni ai Iranului, care sunt ostili arabilor", au afirmat avocatii.

"Si nici ai Israelului", a strigat atunci, din boxa acuzatilor, Saddam Hussein.

Cu exceptia acestui moment, fostul presedinte a ascultat in liniste, tinand in mana o copie a Coranului, discutiile din sala de judecata. Procesul a fost amanat pana miercuri.

Initial, Saddam Hussein a recunoscut ca a autorizat uciderea satenilor din Dujail, insa mai apoi a contestat autenticitatea documentelor prezentate instantei.

De asemenea, a recunoscut ca a trimis in fata tribunalului mai multe persoane care au fost condamnate la moarte, spunand insa ca deciziile sale au respectat legile in vigoare in Irak in 1982.

Toti acuzatii din procesul lui Saddam Hussein contesta invinuirile care le-au fost aduse.

Daca va fi gasit vinovat, fostul presedinte risca pedeapsa capitala.

La inceputul acestei luni, tribunalul a anuntat ca Saddam va mai fi judecat - pentru genocid si crime impotriva umanitatii - intr-un dosar separat.

E vorba de campania militara de la sfarsitul anilor '80 impotrjva populatiei kurde din nordul Irakului.

Se estimeaza ca au fost ucisi atunci 180 de mii de oameni.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.