Regimul nazist al lui Adolf Hitler prevazuse si exterminarea celor 500.000 de refugiati europeni in Palestina, conform unui studiu realizat de Klaus Michael Mallmann si Martin Cppers, doi profesori de istorie de la Universitatea din Stuttgart, transmite AFP.

Regimul national-socialist avea la dispozitie o unitate special pregatita pentru acest lucru, stationata in Grecia. Istoricii au descoperit acest lucru dupa trei ani de studiere a arhivelor din epoca.

"Am cercetat, printre altele, documente de la Ministerul german pentru Relatii Externe de la Berlin si arhiva militara de la Freiburg", a precizat Mallmann, autor al altor studii despre Partidul Comunist german si despre Gestapo. Numai infrangerea maresalului Erwin Rommel, la sfarsitul anului 1942 la El Alamein, in Egipt, de catre soldatii maresalului britanic Montgomery, a impiedicat exterminarea evreilor refugiati in Palestina.
"Unul dintre principalii colaboratori ai nationalist-socialistilor si in acelasi timp un antisemit convins era muftiul Ierusalimului, Haj Amin el-Husseini", au subliniat cei doi istorici.

Persoana lui reflecta "in mod exemplar rolul decisiv jucat de sentimentul antisemit in proiectul de colaborare germano-arab", au adaugat acestia.
Istoricii sunt de parere ca Haj Amin el-Husseini, cel care conducea Palestina pe atunci, a pus la punct detaliile exterminarii in timpul unei intalniri cu Adolf Eichmann, ofiter superior din SS insarcinat cu coordonarea Holocaustului. Acesta a fost capturat de serviciile secrete israeliene in Argentina, in 1960, condamnat la moarte si executat in 1962, la Ierusalim.

Mallmann si Cuppers sunt de parere ca istoria Orientului Apropiat ar fi putut fi acum complet diferita si ca, daca planul ar fi fost dus la capat, niciodata nu s-ar fi putut intemeia in zona un stat evreiesc.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.