Presedintele Estoniei, Arnold Ruutel, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca omologul sau rus, Vladimir Putin, se pregateste sa denunte Pactul Ribbentrop-Molotov realizat in 1939 intre reprezentantii Uniunii Sovietice si cei ai Germaniei naziste. "El mi-a zis ca Rusia, ca si succesor legal al fostei Uniuni Sovietice, sprijina anularea Pactului si considera ca anularea acestuia este cel mai bun lucru care trebuie facut", a declarat presedintele Estoniei, citat de CNN intr-un articol intitulat "Rusia ar putea anula pactul nazist". "Cred ca este foarte important pentru noi si pentru societatea din Rusia daca Rusia va face acest lucru", a continuat presedintele eston. Chestionat ulterior insistent de presa, Kremlinul a refuzat sa face orice comentariu fata de declaratia presedintelui Estoniei, mentionand numai faptul ca Vladimir Putin si Arnold Ruutel au discutat joia trecuta despre ceremoniile care vor avea loc in Moscova in luna mai pentru aniversarea a 60 de ani de la victoria impotriva nazistilor.

Pactul Ribbentrop-Molotov a fost semnat in 1939 de catre ministrii de Externe ai Germaniei si URSS, Joachim von Ribbentrop si Viaceslav Molotov, ca un pact de neagresiune intre cele doua mari puteri inainte de inceputul Celui De-al Doilea Razboi Mondial. Documentul avea o anexa secreta in care Uniunea Sovietica isi declara interesul fata de Basarabia, Bucovina de Nord si Tinutul Herta, iar Germania isi declara totala indiferenta fata de aceste zone. In urma Pactului Ribbentrop-Molotov, Romania a pierdut Basarabia, Bucovina de Nord si Tinutul Herta in beneficiul Uniunii Sovietice. Moscova a refuzat pana in prezent sa denunte Pactul Ribbentrop-Molotov.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.