Atentat sangeros langa o moschee siita din regiunea Baaquba.

Cel putin 20 de persoane au murit si alte 30 au fost grav ranite cand o masina-capcana, parcata langa moscheea Husseiniya, a explodat. Atacul a avut loc imediat dupa rugaciunea de seara.

Potrivit surselor de securitate irakiene, cele mai multe victime sunt credinciosii care de-abia parasisera sfantul lacas, printre raniti se afla trecatori care se indreptau spre o piata din apropiere. Atacurile impotriva siitilor, majoritari in Irak, s-au intesificat in ultimele luni, pe fondul violentelor interconfesionale.

Numai saptamana trecuta au fost ucise peste o suta de persoane. Intensificarea violentelor intre siiti si sunniti a debutat pe 22 februarie cand o bomba a distrus aproape in intregime mausoleul de la Samarra, important lacas de cult al siitilor.

A urmat apoi un val de atacuri impotriva moscheelor si clericilor sunniti, unele dintre ele puse pe seama militiilor din Ministerul de Interne care este dominat de siiti. In tot acest timp, scena politica irakiana nu a fost lipsita de tensiuni intre principalele blocuri parlamentare. Dupa alegerile de anul trecut, de pe 15 decembrie, legislativul de la Bagdad nu s-a intrunit decat o singura data din cauza disputei cu privire la noul premier.

Intrucat gruparea siita a obtinut cele mai multe locuri in Parlament, ea l-a numit premier tot pe Ibrahim Al-Jaafari. Dar formatiunile politice ale sunnitilor si kurzilor se opun vehement unui nou mandat de prim-ministru al lui Ibrahim al-Jaafari si cer siitilor sa prezinte noi nume de candidati pentru cel mai inalt post din guvern, oferta declinata de grupul siit.

Respingerea lui Al-Jaafari de catre kurzi blocheaza practic formarea guvernului de uniune nationala din Irak. Pentru gasirea unui raspuns la situatiile de criza, liderii politice de la Bagdad au decis o noua convocare a Parlamentului pe 17 aprilie.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.