Dornic s scape de "dependena" fa de CIA, Pentagonul i-a infiinat acum doi ani o unitate secret pentru culegerea de informaii. Spionii cu grade ai Americii s-au dovedit ins atit de eficieni, incit nimeni, nici mcar Congresul, nu a aflat c ei exist.

Departamentul american al Aprrii, condus de Donald Rumsfeld, i-a creat in urm cu doi ani o nou unitate de spionaj fr s anune Congresul i, in prezent, reinterpreteaz legile SUA pentru a-i legitima o autoritate sporit asupra spionajului extern al Americii, a informat duminic "Washington Post", dezvluind, in premier, una din faetele obscurei confruntri prin care structurile civile i militare ale Americii incearc s-i adjudece controlul informaiilor secrete dup 11 septembrie 2001.

Potrivit "Washington Post", Rumsfeld a infiinat in octombrie 2002, in cadrul Ageniei de Informaii a Armatei, aa-numita Divizie de Susinere Strategic (SSB), cu scopul de a pune capt "dependenei cvasitotale" a Pentagonului fa de CIA. Nemulumirea militarilor fa de spionii civili era legat in special de domeniul informaiilor obinute cu mijloace umane - o etichet generic sub care specialitii plaseaz datele ce nu pot fi dobindite prin intermediul tehnologiei, cum ar fi supravegherea prin satelit.

Aliai sau dumani - spionai fr discriminare

Teoretic, Directoratul de Operaiuni al CIA era singura structur care aduna informaii in strintate cu mijloace umane, ins Pentagonul a considerat c, dat fiind rzboiul impotriva terorismului i rezultatele nesatisfctoare ale agenilor civili, secretarul Aprrii are nevoie de o astfel de structur in subordinea sa direct. In consecin, SSB a fost insrcinat s acioneze clandestin in ri "in care apar ameninri", indiferent dac aceste state sint ostile sau aliate ale SUA. Noii spioni cu grade - ofieri de caz, lingviti, anchetatori, tehnicieni i membri ai forelor speciale - au fost deja desfurai in Irak, Afganistan i alte pri ale lumii, pe care oficialii militari au refuzat s le menioneze. Acestea includ, probabil, Somalia, Yemen, Indonezia, Filipine i Georgia, state pe care, in planurile de creare a SSB, eful Statului Major Interarme, generalul Richard Meyers, le considera ri "in care pot aprea ameninri". In afara Somaliei, toate celelalte patru ri sint aliate ale Washingtonului in Irak i in campania antiterorist.

Congresul nu tie nimic

Dei mass-media americane relateaz de aproape un an despre incercrile lui Rumsfeld de a-i asigura informaii furnizate de mijloace umane de o mai bun calitate, articolul din "Washington Post" dezvluie pentru prima dat existena SSB multora dintre oficialii care exercit controlul democratic asupra CIA i a altor structuri de informaii. Printre ei se numr i membrii Comisiei de Informaii a Camerei Reprezentanilor, care au declarat c nu tiau nimic despre SSB, dei aceasta funcioneaz deja de doi ani. Motivul: SSB a fost creat din fonduri "realocate" intern in Pentagon, iar avocaii armatei au reuit s reinterpreteze dou dintre legile ce reglementeaz activitile guvernului i spionajul extern pentru a reduce simitor atribuiile de supraveghere ale Congresului.