Presedintele Iranului Mahmud Ahmadinejad

Presedintele Iranului, Mahmud Ahmadinejad, a anuntat ca regimul de la Teheran a produs, pentru prima data, uraniu imbogatit. intr-un discurs televizat, Mahmud Ahmadinejad a spus ca tara lui s-a alaturat "clubului nuclear" si ca trebuie sa incerce acum sa produca uraniu pentru uz industrial.
Uraniul imbogatit poate fi folosit drept combustibil pentru reactoare nucleare, dar si ca materie prima in fabricarea bombelor atomice.

Iar Statele Unite si Uniunea Europeana banuiesc ca aceasta ar fi, de fapt, intentia regimului de la Teheran.

ingrijorarile s-au inmultit ca urmare a unei serii de interventii publice ale lui Mahmud Ahmadinejad, in care acesta indemna, de pilda, la "stergerea" Israelului de pe harta.

in discursul rostit marti la televiziune, Mahmud Ahmadinejad a repetat insa ca intentiile autoritatilor iraniene sunt pasnice si ca uraniul imbogatit ar urma sa se foloseasca doar pentru producerea de curent electric.

Statele Unite au reactionat afirmand ca Iranul se indreapta in directia gresita. in curand, la Teheran este asteptat presedintele Agentiei Internationale pentru Energia Atomica, Mohamed El Baradei.

Consiliul de Securitate al Organizatiei Natiunilor Unite a somat regimul de la Teheran sa abandoneze activitatile de imbogatire a uraniului si sa reia negocierile cu sta


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.