Cei 25 de ministri de externe ai Uniunii Europene au acordat sprijinul lor pentru suspendarea ajutorului direct catre guvernul palestinian condus de miscarea islamista Hamas, decizie anuntata inca de saptamina trecuta de Comisia Europeana. Uniunea Europeana care acorda cel mai substantial sprijin pentru palestinieni, a negat ca ar fi vorba despre un santaj.

Mai mult, ministrii de externe au spus ca intentioneaza sa gaseasca alte cai pentru a finanta programele umanitare si au lasat o poarta deschisa pentru a redeschide aceasta discutie in viitorul apropiat.

Ministrul austriac de externe Ursula Plassnik, a carei tara detine presedintia Uniunii Europene, a confirmat faptul ca asistenta directa pentru noul guvern Hamas nu va mai fi deocamdata acordata. Aceasta decizie a fost etichetata de liderii Hamas drept santaj.

Doamna Plassnik a negat acuzatia si a afirmat ca nu este vorba nici despre o amenintare, nici despre o incercare de santaj si nici despre o pedeapsa colectiva.

Uniunea Europeana, a adaugat ministrul austriac de extrene, trebuie sa se asigure ca banii sai nu sunt investiti pentru a incuraja violenta sau terorismul.

Pentru a indulci pastila, in declaratia ministrilor de extrene nu se face nici o referire explicita la suspendarea ajutorului iar ministrii spun ca urmeaza sa caute in zilele urmatoare alte cai pentru a veni in intampinarea nevoilor de baza ale palestinienilor.

Nu exista, insa, o viziune clara despre ce nevoi de baza ar fi vorba, insa ministrii de externe s-au referit atat la educatie si sanatate, cat si la alimentarea cu electricitate, gaz si apa curenta.

De asemenea nu s-a stabilit cind Uniunea europeana isi va clarifica in ce fel ii va ajuta in viitor pe palestinieni. Aceasta imprecizie are avea tilcul ei, sint de parere diplomatii europeni. Ar fi o decizie care lasa usile deschise, o rezolvare graduala a problemei care lasa timp gruparii Hamas sa evolueze.

Oricum, asupra gruparii Hamas presiunea internationala creste pentru a determina noul guvern palestinian sa recunoasca Israelul, sa inceteze violentele si se angajeze sa respecte acordurile de pace cu Israelul, insa pana acum semnele ca gruparea Hamas e dispusa sa indeplineasca aceste cerinte sunt slabe.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.