Ministrii de externe din statele membre ale Uniunii Europene au decis interzicerea accesului pe teritoriul uniunii pentru presedintele Alexander Lukasenko si pentru alti 30 de oficiali din republica Belarus. Uniunea Europeana protesteaza de ani de zile fata de regimul autocratic al presedintelui Lukasenko, dar e prima data cand interzice intrarea pe teritoriul sau liderului unui tari vecine.

Printre ceilalti 30 de oficiali aflati pe lista se numara seful administratiei prezidentiale, presedintii comisiilor electorale regionale, ministrii educatiei, informatiei si justitiei, procurorul general, seful KGB si presedintele companiei nationale de radio si televiziune.

Ministrii de externe din tarile foste comuniste au dat impulsul decisiv pentru izolarea domnului Lukasenko.

La ceremonia sa de inaugurare la sfarsitul saptamanii trecute, el a acuzat tarile vecine ca incearca sa exporte revolutia si haosul in Belarus.

Dar ministrul de externe sloven a spus ca Uniunea Europeana trebuie sa trimita un semnal ferm, iar colegul sau ceh a insistat ca lista persoanelor care nu vor primi vize pentru Uniunea Europeana trebuie sa ramana deschisa si sa fie considerabil extinsa pe viitor.

Ministrii au discutat si modalitati de a ajuta opozitia, societatea civila si oamenii de rand, oferind de exemplu burse studentilor belarusi exmatriculati.

Romania si Bulgaria au sustinut aceasta dubla abordare - ferma si constructiva - bulgarii oferindu-se chiar sa ofere vacante tinerilor afectati de dezastrul de la Cernobil.

Alte sanctiuni ar putea fi luate pe viitor, daca nu sunt eliberate sutele de persoane arestate dupa demonstratiile pro-democratie. E posibil ca o conferinta Interpol planificata la Minsk luna viitoare sa fie anulata.

Se examineaza de asemenea posibilitatea inghetarii averilor oficialilor belarusi chiar daca nimeni nu stie daca presedintele Lukasenko are vreun cont in occident.

Uniunea Europeana le-a cerut partenerilor sai internationali sa adopte masuri similare, dar fara a mentiona in mod special Rusia, care continua sa mentina legaturi politice stranse cu Belarus.

Diplomatii europeni incearca acum sa ghiceasca motivele Moscovei, care exercita mari presiuni asupra Minskului sa cedeze Gazpromului controlul asupra companiei nationale de gaz Beltransgaz.

Nu e clar insa daca Moscova isi schimba politica sau pur si simplu profita de un moment in care presedintele Lukasenko se arata vulnerabil.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.