Presedintele Frantei, Jacques Chirac, a anuntat ca va cere modificarea legii muncii pentru tineri care a provocat proteste si greve de amploare in tara.
Legea- menita sa reduca rata somajului in randul tinerilor-incuraja companiile sa angajeze mai multi tineri, dar le oferea si posibilitatea de a-i concedia mai usor, ceea ce starnit nemultumiri.

Legea fusese propusa de premierul Dominique de Villepin, care insa a fost infrant in cele din urma de vocea strazii.

Presedintele Frantei, Jacques Chirac, a dat un comunicat in care a precizat ca legea va fi inlocuita cu o serie de masuri menite sa ii ajute pe tineri sa gaseasca mai usor locuri de munca.

Regret

La randul sau, premierul Dominique de Villepin si-a exprimat regretul ca masurile luate pentru a reduce somajul in randul tinerilor- dupa cum s-a exprimat el- nu au fost intelese si acceptate cum trebuie.

"Am incercat sa propun o solutie pe termen lung fiind convins ca- dincolo de interventia necesara a statului- problema nu putea fi rezolvata decat prin gasirea unui echilibru intre flexibilitatea de care au nevoie angajatorii si siguranta pe care o cauta angajatii. Nu toata lumea a inteles acest lucru si regret asta", a declarat premierul Frantei.

Dominique de Villepin a investit o mare parte din capitalul sau politic in aceasta lege a muncii pentru tineri.

Cand a preluat puterea in luna mai, una din sarcinile majore pe care presedintele Chirac i le-a dat a fost sa reduca somajul in randul tinerilor, aflat acum la un nivel de 23% pe intreaga tara si chiar de 50% in unele zone dezavantajate.

Problema ratei mari a somajului a devenit si mai presanta la sfarsitul anului trecut, cand tineri someri care nu aveau altceva de facut, au trecut la ciocniri de strada, acuzand politia ca ii hartuieste.

Dominique de Villepin sub presiune

Dominique de Villepin a trecut pe varful valului in acea perioada si cel care a avut de suferit atunci a fost Nicholas Sarkozy, ministru de interne care ar fi trebuit sa restabileasca ordinea.

Multi l-au acuzat insa pe Nicholas Sarkozy ca nu a facut decat sa alimenteze tensiunile prin declaratiile impotriva celor implicati in tensiunile de strada. Acum insa, premierul de Villepin este cel supus presiunilor.

El a recunoscut ca s-a grabit sa impuna legea muncii care incuraja firmele sa angajeze tineri oferindu-le posibilitatea de a-i concedia mai usor.

Iar responsabilitatea discutiilor cu liderii de sindicat a fost preluata de Nicholas Sarkozy, care conduce partidul de guvernamant.

Acest lucru reaminteste acum, cand alegerile de anul viitor incep sa se intrevada, ca Nicholas Sarkozy este un om politic extrem de abil, in vreme ce Dominique de Villepin nu a candidat niciodata in alegeri.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.