Dupa numararea a 99 la suta din voturile exprimate in alegerile din Ungaria, Comisia Electorala Nationala estimeaza ca Partidul Socialist de guvernamant impreuna cu partenerul sau de coalitie, Alianta Liber Democratilor au 114 mandate, in timp ce FIDESZ, principalul partid al opozitiei conservatoare, detin 97 mandate, iar Forumul Democrat Maghiar 2.
173 din cele 386 de mandate ale Parlamentului raman sa fie atribuite.

Procentual, Partidul Socialist are in acest moment 43,26 la suta din voturi, FIDESZ 42,05 la suta, Alianta Liber Democratilor 6,43 la suta, iar Forumul Democrat Maghiar, fostul aliat din 2002 al FIDESZ, 5,04 la suta.

Potrivit Comisiei Electorale Nationale, la ora 17.30 ora Budapestei, votasera aproape 62 la suta dintre cetatenii cu drept de vot, cu aproape 4 procente mai putin decat la alegerile din 2002 la acelasi moment al zilei.

Modul de scrutin

Parlamentul unicameral al Ungariei are 386 de deputati. Ei se impart in trei categorii: 176 alesi prin scrutin majoritar uninominal in doua tururi, 152 alesi pe lista de partid prin scrutin proportional, in fiecare judet si 58 de deputati alesi de pe o lista nationala pentru a reflecta proportia votului pe tara al partidelor.

Pentru ca un partid sa primeasca reprezentare in Parlament prin votul proportional, el trebuie sa depaseasca pragul electoral de 5 la suta din voturile exprimate.

La scrutinul majoritar uninominal se considera ales candidatul care intruneste majoritatea absoluta a voturilor in primul tur.

Turul 2 de scrutin - pe 21 aprilie

Daca nici unul dintre candidati nu intruneste aceasta majoritate, primii trei clasati se infrunta peste doua saptamani, la 21 aprilie, in turul doi.

De regula, cel de-al treilea clasat, in aproape toate cazurile un candidat al Aliantei Liber Democratilor, se retrage, lasand loc liber duelurilor dintre candidatii Partidul Socialist si FIDESZ.

Compozitia finala a Parlamentului va fi cunoscuta doar dupa cel de-al doilea tur de scrutin din 21 aprilie, cand, pe langa invingatorii din circumscriptiile individuale vor fi repartizate si cele 58 de mandate de pe lista nationala, proportional cu procentul de voturi aditionate, obtinute la cele doua categorii: uninominal si de lista.

Daca tendinta conturata in primul tur se confirma, atunci alegerile din 2006 ar putea fi primul scrutin de dupa 1990 care se incheie cu victoria partidelor aflate la putere.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.