Sarbii s-au pus pe daramat biserica romaneasca
Autoritatile sarbe au trecut de la amenintari la fapte: primaria din satul Negotin a inmanat acum doua zile ipodiaconului Boian Alexandrovici decizia de demolare a singurei biserici romanesti din Timocul sarbesc, din satul Malainita, zona locuita de o mare comunitate compacta romaneasca. Intr-o scrisoare disperata adresata Presedintiei Romaniei, ipodiaconul Boian Alexandrovici precizeaza faptul ca primaria din Negotin cere, pe langa daramarea bisericii si daramarea casei sale proprii, pe care oficialii sarbi au declarat-o cu de la sine putere casa parohiala. In scrisoarea sa catre Basescu, ipodiaconul Alexandrovici precizeaza ca satul Malainita nu beneficiaza de un plan de urbanism, astfel ca motivul invocat de autoritatile sarbe in decizia de demolare, anume lipsa unei aprobari, nu este legal. Practic, biserica romaneasca din Malainita este tratata ca o exceptie, corect fiind ca pe baza acestui motiv sa fie daramate toate casele din satul respectiv. In scrisoarea adresata autoritatilor romane, ipodiaconul Boian Alexandrovici deplange faptul ca in Serbia nu exista scoli cu predare in limba romana. "Domnule presedinte, va adresez rugamintea credinciosilor din satul Malainita si din toate partile Serbiei unde traiesc romani, sa luati legatura cu presedintele Serbiei, Svetozar Marovici ca sa fie oprit vandalismul acesta protejat de episcopul sarb Iustin si de autoritatile cu care el colaboreaza", se arata in scrisoarea amintita.

Ministerul Afacerilor Externe a luat la randul sau cunostinta de decizia consiliului comunei Negotin, remisa oficial ipodiaconului Boian Alexandrovici, la data de 20 ianuarie 2005, se afirma oficial intr-un tarziu. MAE roman a anuntat ca a declansat procedura de initiere a demersurilor bilaterale pe langa autoritatile de la Belgrad, pe canalele diplomatice cunoscute, pentru semnalarea preocuparii fata de starea de fapt ingrijoratoare care exista. MAE spera ca partea sarba va contribui la gasirea unei solutii legale, care sa permita rezolvarea situatiei constructiilor de pe proprietatea ipodiaconului Boian Alexandrovici.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.