“Si-a semnat un cec in alb” in numele “luptei de eliberare” pentru “o politica de expansiune militara”, estimeaza analistii

Discursul de investitura rostit joi de presedintele american George W. Bush a stirnit o avalansa de comentarii, ziaristi, analisti si oameni politici incercind sa deduca din cuvintele rostite joi de liderul de la Casa Alba care va fi orientarea administratiei sale in cel de-al doilea mandat. Tema centrala a discursului, raspindirea libertatii in lume, a fost, in mod paradoxal, un motiv de ingrijorare pentru multi comentatori. In numele luptei impotriva "tiraniei", presedintele George W. Bush si-a acordat toate drepturile de a duce la bun sfirsit obiectivul de a proteja America, incepind de la actiunile diplomatice clasice si pina la "schimbarea de regim" in tarile considerate ostile, arata analistii internationali, citati de AFP.

Liderul de la Casa Alba, care nu a pronuntat macar o singura data cuvintele Irak sau terorism in discursul de investitura, a parut totodata dornic de a plasa aspectele cele mai controversate din timpul primului sau mandat sub eticheta generoasa a "luptei pentru libertate", cuvint pe care l-a folosit de 41 de ori. "Si-a semnat practic un cec in alb, cu care isi poate duce orice fel de politica in numele libertatii si democratiei, fie pe cale diplomatica, fie prin forta", comenteaza politologul Alan Lichtman, de la American University.
Dupa un prim mandat dominat de consecintele atentatelor de la 11 septembrie si de o abordare foarte militarista a luptei impotriva terorismului, viziunea expusa de Bush lasa sa se intrevada o politica in forta fata de regimurile vizate de Washington, arata unii experti. "Asta seamana cu o spoiala antitiranie aplicata peste o politica de expansiune militara si de schimbare de regim", estimeaza Joseph Cirincione, specialist in probleme de dezarmare al Fundatiei Carnegie, care invita comunitatea internationala "sa ia in serios zvonurile despre o actiune militara impotriva Iranului". De altfel, vicepresedintele Dick Cheney a declarat joi ca Iranul este un subiect de profunda ingrijorare pentru Statele Unite, subliniind in special riscul ca israelienii sa decida distrugerea instalatiilor nucleare iraniene. "Daca incercati sa cautati in lume locuri potential periculoase, Iranul se afla in mod clar in fruntea listei", a continuat el.

O tara a contrastelor

"Inaugurare e prea putin pentru a descrie exuberantele festivitati petrecute in aceasta saptamina in SUA, potrivite mai degraba pentru o incoronare", comenteaza "The Guardian" intr-un editorial intitulat "Focuri de artificii la Washington, disperare pe plan mondial", publicat sub semnatura fostului ministru de externe al cabinetului Blair, Robin Cook.

"Contrastul dintre acest triumfalism fara limite si lumea reala este cit continentul american de mare", arata semnatarul articolului. "Un contrast foarte vizibil a fost oferit de demonstrantii prezenti pe strazi pentru a protesta fata de aceasta risipa extravaganta asumata de o administratie care si-a lansat propriul "razboi sfint" impotriva programelor de combatere a saraciei, pe motiv ca bugetul federal nu-si permite povara asistentei sociale. Ieri, Bush a dat o noua explicatie convenabila pentru reducerile bugetare din domeniul asistentei sociale, prezentindu-le ca pe un progres catre o societate bazata pe garantia proprietatii. Miile de donatori foarte instariti care au contribuit la campania electorala de realegere a presedintelui, prezenti la toate aceste dineuri, adora acest concept al "societatii bazate pe proprietate", in care beneficiaza de reduceri majore ale impozitelor, in dauna celor saraci, carora li se taie bugetele de asistenta.

Exista un contrast dur si intre festivismul exacerbat si fragila victorie politica care a fost sarbatorita", scrie Cook, notind insa ca "mesajul entuziastelor petreceri nu poate fi mai clar de atit. Bush a cistigat inca patru ani la Casa Alba si are de gind sa se bucure de ei, in timp ce rivalii au pierdut si trebuie sa se impace cu acest gind".

Incoronarea politicii militariste

"Cautarea cu succes a unei noi strategii poate debuta doar dupa recunoasterea faptului ca actuala strategie a esuat. Insa noua administratie Bush este plina de oameni care nu vor sa vada situatia reala a fortelor americane aflate in Irak.

In cele doua luni de dupa alegeri, George W. Bush a promovat exact acei oameni care considera ca ocuparea Irakului a fost o idee foarte buna si i-a inlaturat pe cei care s-au ingrijorat de eventualele consecinte. Tocmai de aceea Condoleeza Rice, autoarea zvonului alarmist ca Saddam Hussein poate lansa arme nucleare, l-a inlocuit pe Colin Powell, un promotor al politicii prudente" (...), scrie Cook. "Acesta este cel mai mare constrat, cel intre betia victoriei electorale care a cuprins administratia si esecul militar dezastruos din Irak", subliniaza fostul ministru de externe, aratind ca "saptamina aceasta, un important lider kurd, altminteri sustinator al ocupatiei americane, a recunoscut ca "guvernul irakian nu exista decit la televizor"".

"Presedintele si autorii discursurilor sale trebuie acum sa puna fata in fata tensiunile dintre retorica lor despre libertate, un concept altminteri popular la nivel universal, si obiceiul lor de a invoca puterea militara a SUA. Acest lucru explica de ce, chiar in ziua in care Bush isi asuma misiunea de a promova libertatea in lume, un sondaj de opinie arata ca majoritatea locuitorilor planetei cred ca liderul Casei Albe a facut ca lumea sa fie un loc mai periculos", se arata in finalul articolului".


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.