Administratia presedintelui George W.Bush si-a prezentat miercuri planul de reabilitare a complexului nuclear militar al SUA, ce cuprinde si reconstructia unei instalatii de producere de bombe de mare putere, informeaza in editia de joi cotidianul Los Angeles Times.

Planul prevede cea mai vasta operatiune de modernizare a sistemului de laboratoare si fabrici de bombe nucleare din SUA de dupa incheierea razboiului rece.

Administratia doreste sa transforme aceste capacitati, a caror preocupare era pana acum intretinerea bombelor imbatranite, astfel incat la orizontul anului 2022 ele sa poata produce 125 de bombe nucleare noi pe an, pentru a-i permite Pentagonului sa renunte la munitia veche si care si-a pierdut fiabilitatea si siguranta.

Totodata, potrivit proiectului, tot plutoniul din SUA ar urma sa fie concentrat intr-o singura facilitate, care sa poata fi aparata mai eficient si mai ieftin impotriva unor posibile atacuri teroriste. Astfel, plutoniul tinut pana acum la Laboratorul national Lawrence Livermore ar urma sa fie transferat in noua ‘’locatie’’ pana in 2014.

Proiectul administratiei a atras insa critici serioase, atat din partea celor care considera ca nu acorda prioritate consolidarii centrelor de depozitare a uraniului, cat si din partea celor care se tem ca relansarea productiei de bombe va incuraja candidatele la statutul de putere nucleare sa dezvolte asemenea arme.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.