Sub amenintarea armei gazelor naturale, Minsk-ul s-ar putea alia din nou cu Moscova. La numai o saptamana dupa victoria zdrobitoare repurtata in alegerile prezidentiale, reprezentantul Belarusului, Alexander Lukasenko, este lovit pe la spate de partenerul cel mai important, Rusia. Moscova a anuntat autoritatile de la Minsk ca va tripla pretul gazelor naturale.

Economia Belarusului nu ar putea face fata insa unei astfel de masuri, motiv pentru care nu are decat o singura solutie la indemana: intoarcerea sub umbrela protectoare a Rusiei... Guvernul de la Moscova si conducerea Gazprom au anuntat zilele trecute ca vor tripla pretul gazelor importate de Belarus, astfel incat Minskul sa beneficieze de aceleasi conditii ca vecinii sai occidentali.

Aceasta masura, se arata intr-un articol publicat de cotidianul francez La Tribune, risca sa determine insa o prabusire a economiei fostei republici sovietice, in conditiile in care ea este sustinuta de subventiile acordate de Rusia.

Potrivit expertilor din domeniul energiei, amenintarea unei cresteri a preturilor pentru gazele importate este strans legata de ambitiile Gazpromului de a prelua controlul activelor din domeniul gazelor din Belarus, in conditiile in care monopolul rus curteaza de multa vreme rivalul belarus, BelTransGaz, ce transporta 30% din gazul rusesc destinat pietei europene.

La ora actuala, Belarus plateste 47 de dolari pentru mia de metri cubi de gaze naturale, beneficiind de acelasi regim cu consumatorii rusi.
Conform statisticilor FMI, Rusia ii ofera anual vecinului sau aproape patru miliarde de dolari sub forma reducerilor la gaze si petrol. Cea mai mare parte a industriei fostei tari sovietice este reprezentata de industria grea si chimica, cu o rentabilitate scazuta datorita lipsei de investitii.
Din acest motiv, o crestere a preturilor la energie ar duce imediat la o paralizare a intregului sistem industrial si la puternice miscari sociale.

Alternativele lui Lukasenko

Din punct de vedere politic, o mentinere a pretentiilor legate de pretul gazelor naturale nu ii va lasa multe solutii lui Lukasenko.
Alegerile, castigate in stil sovietic cu peste 80% din sufragii, au determinat imediat o racire a relatiilor cu Occidentul, motiv pentru care Alexander Lukasenko nu mai poate spera astazi la sprijinul Europei sau al americanilor, dupa cum s-a intamplat in Ucraina.

Nu ii ramane atunci decat o singura solutie, in conditiile in care cedarea activelor din domeniul gazelor nu va putea acoperi solicitarile Moscovei: sifonarea conductelor rusesti, dupa modelul ucrainean.

Acest lucru ar putea duce insa la o deteriorare drastica a relatiilor cu Bruxellesul, si la trecerea la represalii a autoritatilor de la Moscova, care si-ar vedea stirbita autoritatea in fata Europei pentru a doua oara in decursul unui an. Din spatele acestei ecuatii incalcite se intrevede insa solutia dorita cel mai mult de Moscova, mai mult chiar decat castigul pe care li l-ar aduce majorarea preturilor: reunificarea acestei foste republici sovietice cu Rusia.

De mai bine de zece ani de zile aceasta chestiune face obiectul unor negocieri dure intre Minsk si Kremlin, iar Lukasenko a facut pana acum tot posibilul pentru a amana acest moment. Dar, observa La Tribune, un cadou precum Belarus facut Rusiei ar putea fi garantia suprema a succesului lui Vladimir Putin inaintea sfarsitului celui de-al doilea mandat prezidential.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.