Iranul a anuntat ca a testat cu succes noi rachete, cu ocazia unor importante manevre militare, si a avertizat Occidentul sa ‘’nu se joace cu focul’’.

Dupa ce a efectuat teste ale noilor tipuri de rachete, in cursul unor noi exercitii militare din Golf, Teheranul a anuntat ca a experimentat o torpila "capabila sa distruga orice constructie terestra sau subacvatica, situata la mare adancime’’, a declarat Mohammad Ebrahim Dehghani, purtator de cuvant al manevrelor lansate vineri, 31 martie, in apele Golfului, la care participa aproximativ 17.000 de persoane.

"Este arma navala cea mai periculoasa’’, a indicat postul oficial de televiziune, subliniind ca ‘’aceasta torpila poate sparge in doua submarine aflate la orice adancime marina’’. Respectiva torpila ‘’a fost dezvoltata’’ de Gardienii Revolutiei, arma ideologica a regimului islamic ‘’si se afla in stadiul productiei de serie’’, potrivit aceleiasi surse.

Manevrele denumite ‘’Marele Profet’’, care se vor desfasura intr-o indelungata perioada de timp, conform autoritatilor iraniene, survin in contextul presiunilor exercitate de Occident asupra Iranului, pentru a-l determina sa renunte la controversatul sau program nuclear.

La 29 martie, Consiliul de Securitate al ONU i-a oferit Iranului un ragaz de 30 de zile, pentru a-si suspenda activitatile de imbogatire a uraniului, pe care autoritatile de la Teheran au anuntat deja ca nu il vor respecta.

Secretarul de Stat Condoleezza Rice a declarat recent ca tara sa sustine calea diplomatiei pentru a ajunge la o reglementare a relatiilor cu Iranul, dar ca ‘’nu retrage nici o optiune aflata in discutie’’.

Duminica, Iranul a indicat ca a testat ‘’o racheta submarina foarte rapida, cu o viteza de croaziera de 100 de metri pe secunda, capabila sa evite radarele sau sonarele dusmane’’. Cu doua zile inainte, Iranul anuntase verificarea cu succes a unei rachete sol-sol, ce ar putea lovi Israelul si bazele americane din Orientul Mijlociu.

Pe de alta parte, Guvernul britanic urmeaza sa poarte ‘’discutii secrete’’, in vederea lansarii unei actiuni aeriene impotriva Iranului. Conform Sunday Telegraph preluat de Courrier International, la discutiile ce ar avea loc la Ministerul Apararii britanic vor participa seful Statului Major, seful serviciilor de contrainformatii si oficiali ai Ministrului de Externe, precum si un reprezentant al Downing Street, resedinta Primului ministru britanic Tony Blair.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.