Silvio Berlusconi si Romano Prodi s-au dezlantuit in ultima dezbatere televizata, care n-a stabilit clar un favorit pentru fotoliul de premier al Italiei la alegerile de duminica.

"Prodi e ca un idiot folositor, isi imprumuta fata sa vesela de paroh stingii, alcatuita 70% din comunisti", a izbucnit Berlusconi in finalul unei dezbateri care s-a axat pe problemele economice si pe atragerea electoratului indecis.

Replica lui Berlusconi a venit ca raspuns la insulta lui Prodi: "Primul-ministru se agata astazi cum se agata un betiv de felinare, nu pentru lumina, ci ca sa stea drept". Miza stabilirii unui invingator pentru alegerile legislative de duminica nu a fost insa atinsa, considera majoritatea analistilor, afirmind totusi ca prestanta lui Berlusconi a fost mai buna decit a lui Prodi. Cinci procente il plasau in avantaj pe fostul presedinte al Comisiei Europene la inceperea discutiilor.

Target feminin

Deschiderea a facut-o Romano Prodi, observind: "Daca Italia ar fi condusa de femei, ar fi o tara mult mai inteleapta". Ambii candidati s-au adresat publicului feminin, deoarece doua treimi dintre votantii indecisi sint femei. Iar numarul indecisilor este destul de mare, reprezentind 25% din electorat.

Agenda dezbaterii a fost deschisa din acest motiv cu problemele violentei domestice, justitia eficienta in cazul abuzurilor fata de minori si protectia familiei. Cei doi insa au trecut destul de repede peste problemele sistemului national de protectie sociala si s-au reintilnit pe domeniul preferat de dispute: politicile economice si de relaxare fiscala.

Abordarea lui Berlusconi a fost cea asteptata: a inventariat masurile luate de guvernul sau in domeniu si a promis ca, daca va fi ales, va usura si mai mult povara impozitelor si a taxelor pentru cetatenii italieni. Cea mai importanta masura pentru viitor, in viziunea lui Berlusconi, este desfiintarea taxei ICI, un impozit perceput pentru cumpararea primei case, extrem de nepopular in Italia.

Prodi i-a reprosat lui Berlusconi ca in ultimii cinci ani de guvernare a adus sistemul de finante si impozite in pragul colapsului, din cauza unei echilibristici periculoase cu modificarea procentelor din produsul intern brut alocate cheltuielilor publice.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.