Iranul a testat duminica o torpila-racheta de mare viteza, care este capabila sa atinga 100 m/s, adica 360 km/h.

Incarcatura exploziva poate distruge nave mari sau submarine, racheta purtatoare avand capabilitatea de a fi lansata de pe o multitudine de platforme. Testul, care a facut parte dintr-o serie de manevre militare, a fost transmis in direct la televiziune, intrerupandu-se in acest scop toate emisiunile programate.

Contraamiralul Ali Fadavi a declarat pentru mass media ca noua racheta subacvatica poate sa evite sonarul si, chiar daca ar fi detectata de acesta, este practic imposibil sa fie distrusa, datorita vitezei sale foarte mari. Prin comparatie, o torpila obisnuita dezvolta o viteza de deplasare de aproximativ 4 ori mai mica. Ofiterul a mentionat si faptul ca noua arma, care va intra curand in dotarea armatei iraniene, reprezinta, din punct de vedere al vitezei, cea de-a doua racheta subacvatica din lume. Acesta ar putea fi copiata dupa model rusesc, Rusia fiind singura tara care a avut pana acum realizari de varf in domeniu, adica racheta subacvatica VA-111, dezvoltata in anul 1995.

Manevrele militare ale Teheranului vor dura pana pe 6 aprilie. Pozitia strategica a acestei tari ii permite sa controleze accesul in Golful Persic. De altfel, Iranul a atacat petrolierele care treceau prin Golf in timpul razboiului cu Irakul, dintre anii 1980 si 1988.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.