Numaratoarea voturilor incetineste pe masura apropierii de final

Numaratoarea voturilor in alegerile parlamentare s-a incheiat, consfintind intrarea in noul Parlament a cinci partide.

in frunte s-a situat Partidul Regiunilor, pro-Rusia, condus de fostul premier Viktor Ianukovici, cu 32,12 la suta, urmat de Blocul Iulia Timosenko, in frunte cu fosta sefa a guvernului la inceputul anului 2005, cu 22,27 la suta si Partidul Ucraina Noastra, pro-prezidential, condus de actualul Prim Ministru, Iuri Iehanurov, cu 13,94 la suta.

Partide intrate in Parlament

1. Partidul Regiunilor (pro-Rusia) 32,12 la suta
2. Blocul Iulia Timosenko (pro-Occidental) 22,27 la suta
3. Partidul Ucraina Noastra (pro-Occidental) 13,94 la suta
4. Partidul Socialist (pro-Occidental) 5,67 la suta
5. Partidul Comunist (pro-Rusia) 3,66 la suta

Peste pragul electoral de 3 la suta mai sunt doua partide: Partidul Socialist, condus de Olexander Moroz, cu 5,67 la suta si Partidul Comunist, condus de Petro Simonenko, cu 3,66 la suta. Imediat sub pragul electoral se situeaza Blocul Natalia Vitrenko, cu 2,93 la suta.

Partidele "portocalii" au impreuna majoritatea

Iuri Iehanurov si Iulia Timosenko vor trebui sa se alieze la guvernare

La ora actuala, Blocul Iulia Timosenko, Partidul Ucraina Noastra si Partidul Socialist, care au jucat rolul decisiv in "Revolutia portocalie" care l-a adus pe Viktor Iuscenko la putere in urma alegerilor prezidentiale din 2004, detin impreuna majoritatea voturilor.

Partidul Regiunilor nu are decat un singur aliat in noul parlament, Partidul Comunist si chiar daca Blocul Natalia Vitrenko trece pragul electoral, tot partidele "portocalii" vor detine majoritatea.

Estimarile preliminare dau Partidului Regiunilor 186 de mandate din 450, Blocului Iulia Timosenko 129, Partidului Ucraina Noastra 81, Partidului Socialist 33 si Partidului Comunist 21. impreuna, cele 3 partide "portocalii" ar intruni 243 de mandate, majoritatea absoluta fiind de 226.

O tara divizata

Sprijinitorii lui Ianukovici au dominat in est, cei ai Iuliei Timosenko si Viktor Iuscenko vestul Ucrainei

Ca si la alegerile prezidentiale din 2004, votul a fost complet diferit in estul si sudul rusofon, unde Partidul Regiunilor a repetat practic scorurile obtinute atunci de liderul sau Viktor Ianukovici.

in regiunile Luhansk si Donetk din est, Partidul Regiunilor a obtinut aproape trei sferturi din voturi, pe cand in provinciile Lviv, Ivano Frankiivsk si Ternopil din vest, fiefurile natioalismului ucrainian, rezultatele sale au fost cuprinse intre 2 si 3 la suta. in total, Partidul Regiunilor s-a situat pe primul loc in cele zece regiuni de est si sud ale tarii.

in schimb, Blocul Iulia Timosenko si Partidul Ucraina Noastra s-au clasat pe primele locuri in toate celelalte regiuni din centru si vest. Blocul Iulia Timosenko a obtinut scoruri de peste 40 la suta in regiunile Kiev si Volin, iar Partidul Ucraina Noastra a obtinut a obtinut cele mai bune scoruri la Ivano Frankiivsk - 45 la suta - si la Lviv - 38 la suta. Ambele partide au obtinut scoruri de sub 5 la suta la Luhansk si Donetk, fiefurile Partidului Regiunilor.

Votul in regiunile locuite de romani

Palatul Mitropolitan Cernauti

in regiunea Cernauti, care cuprinde nordul Bucovinei, nordul Basarabiei si tinutul Hertei, unde se afla cea mai mare concentare de romanofoni, Blocul Iulia Timosenko s-a situat pe primul loc cu 30,3 la suta din voturi, urmat de Partidul Ucraina Noastra cu 27 la suta si Partidul Regiunilor cu 12,7 la suta.

in schimb, in regiunea Odesa, care include sudul Basarabiei, Partidul Regiunilor a invins autoritar cu 47,5 la suta, urmat de Blocul Iulia Timosenko, cu 9,8 la suta si Partidul Ucraina Noastra cu 6,4 la suta.

in sfarsit, in regiunea Transcarpatia, care include nordul Maramuresului istoric, pe locul intai s-a situat Ucraina Noastra, cu 25,7 la suta, urmat de Blocul Iulia Timosenko, cu 20,2 la suta si Partidul Regiunilor cu 18,6 la suta.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.