Dupa ce isi inmormanteaza rudele, multi irakieni fug de la casele lor

Potrivit unui raport al ministerului de interne al Irakului, peste 30.000 de irakieni si-au parasit casele din cauza violentelor sectare din ultima luna. Organizatia ONU pentru Migratie confirma aceste statistici alarmante.
Refugiatii traiesc acum in tabere improvizate.

Distrugerea unuia dintre cele mai importante lacase de cult siite, la Samarra, oras aflat la nord de Bagdad, in urma cu cinci saptamani, a generat un val de violente in care sunt implicate principalele factiuni religioase din Irak.

Instabilitatea s-a simtit cel mai puternic la Bagdad, unde traiesc impreuna comunitati largi de sunniti si siiti.

Numarul refugiatilor ar putea fi mai mare

Nu trece o zi fara sa nu fie gasite cadavre ale victimelor violentei sectare. Corpurile sunt abandonate in diverse zone din oras, de multe ori mutilate.

De frica, circa 30.000 persoane si-au parasit casele, pentru a se refugia in zone mai sigure.

Cei mai multi refugiati provin din zone ale Bagdadului unde factiunea lor religioasa este minoritara.

Organizatia ONU pentru Migratie precizeaza insa ca de fapt cifra refugiatilor ar putea fi cu mult mai mare, pentru ca multi irakieni traiesc acum cu prieteni sau cu rudele lor din alte zone, fara sa isi abandoneze in mod oficial casele.

Semiluna Rosie Irakiana afirma ca furnizeaza ajutoare pentru circa o suta de mii de persoane din tabere improvizate de refugiati.

Deocamdata, migratia irakienilor nu este considerata una de proportii semnificative, insa fenomenul s-ar putea amplifica daca violentele sectare continua.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.