Secretarul de Stat american Condoleezza Rice a lasat sa se inteleaga ieri, la Berlin, ca s-ar putea ca Washingtonul sa sprijine stabilirea in mod unilateral de catre Israel a frontierelor sale definitive in Cisiordania pana in 2010.

Potrivit declaratiilor lui Rice, diplomatia americana nu exclude posibilitatea de a sustine proiectul partidului Kadima, care a castigat la mustata alegerile legislative din Israel, de a stabili frontierele definitive ale Israelului fara sa se consulte cu palestinienii, daca o relansare a procesului de pace se va dovedi imposibila.

"In general, n-as spune ca nu manifestam nici un interes fata de ceea ce discuta in prezent israelienii’’, a declarat Rice, precizand ca aceasta chestiune nu face inca obiectul discutiilor oficiale dintre Washington si premierul israelian interimar Ehud Olmert.

Pana in prezent, Washingtonul a criticat in mod public proiectul israelian, dar reusita retragerii din Gaza anul trecut si victoria electorala a miscarii islamiste Hamas in teritoriile palestiniene au schimbat datele problemei, a subliniat scretarul de stat al SUA, care a facut declaratiile respective pentru jurnalistii aflati in avionul cu care delegatia americana s-a deplasat la Berlin, prima etapa a secretarului de Stat american dintr-un turneu european de patru zile.

"Bineinteles ca toata lumea ar vrea o solutie negociata. Acesta este obiectul ‘’Foii de parcurs’’ ‘’, a mai spus Rice. Deocamdata nici israelenii, nici palestinienii nu si-au indeplinit obligatiile prevazute in ‘’Foaia de parcurs’’, planul international de pace pentru Orientul Mijlociu care face apel la palestinieni sa inceapa dezarmarea militantilor si la Israel sa ‘’inghete’’ construirea de noi asezari evreiesti in teritoriile palestiniene, aceste etape facand parte din procesul care duce spre crearea unui stat palestinian care sa coexiste cu Israelul.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.