Cinci ani si zece luni de inchisoare pentru fostul lobbyist de la Washington.

Jack Abramoff si partenerul sau de afaceri, Adam Kidan, au primit verdictul judecatorului federal Paul C. Huck in procesul de frauda privind intermedierea unei afaceri cu nave de croaziera: vor petrece aproape sase ani in inchisoare, desi pedeapsa nu va fi pusa in aplicare decit peste 90 de zile.

In acest interval, nici Abramoff, nici Kidan nu vor avea timp sa rasufle, ei fiind anchetati si pentru a se stabili circumstantele mortii lui Konstantinos Bulis, cel care detinea linia de nave de croaziera SunCruz, in a carei tranzactie au fost implicati cei doi.

Anchetarea fostului lobbyist republican a creat valuri de panica la Washington. Dupa cum s-a dovedit ulterior, Abramoff si partenerul sau, Adam Kidan, au folosit acte false pentru a facilita tranzactia dintre Konstantinos Bulis si cumparatorul interesat in achizitionarea liniei de nave de croaziera.

Ca urmare a scandalului, republicanii au inapoiat toate fondurile obtinute prin lobby-ul lui Abramoff. Acesta a pledat vinovat si la alte trei capete de acuzare privind delicte de coruptie, intr-un proces care risca sa implice si 20 de membri ai Congresului, printre care si fostul lider al majoritatii, Tom DeLay. In acest caz nu a fost pronuntata inca sentinta.

Regrete post-factum

Sint profund indurerat si am remuscari adinci cu privire la nepasarea si raul pe care l-am facut", a declarat Abramoff in fata instantei de judecata. Tehnicile sale de convingere, exersate din plin pe holurile Congresului American, au dat rezultate si in confruntarea cu judecatorii, pedeapsa fostului lobbyist fiind cea mai mica prevazuta intr-un caz federal.

Mai mult, ea poate fi limitata la un an de privare de libertate si doi ani de eliberare conditionata, daca acesta va coopera cu anchetatorii in investigatiile privind uciderea lui Konstantinos Bulis, din 6 februarie 2006. Pina in prezent, atit Abramoff, cit si Kidan au negat orice implicare in asasinarea omului de afaceri grec.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.