La Kiev a fost dat publicitatii ieri memorandumul privind formarea ‘’Coalitiei fortelor democratice din Ucraina’’, din care fac parte Blocul Iuliei Timosenko (BIUT), alianta proprezidentiala Ucraina Noastra si Partidul Socialist.
Pentru moment, documentul a fost semnat numai de liderul socialist Oleksandr Moroz. Memorandumul confirma rolul conducator al Iuliei Timosenko in viitorul Guvern, deoarece partenerul din coalitie care a obtinut cel mai mare numar de voturi este cel ce va face propunerea pentru functia de prim-ministru al guvernului si ‘’nimeni nu are dreptul de a se opune prin veto acestei candidaturi’’. Se poate spune cu siguranta deja ca cele mai multe voturi dintre membrii coalitiei le-a obtinut BIUT, mentioneaza agentia rusa de presa. In ziua deschiderii primei sesiuni a noii legislaturi a Radei Supreme (Parlamentul) a Ucrainei, partile vor incheia un acord privind crearea unei coalitii a fractiunilor parlamentare, deoarece ‘’au fost deja convenite scopul, principiile cele mai importante si bazele formarii acesteia’’, precum si viitoarele numiri in Guvern si organele locale ale puterii.

Autorii memorandumului subliniaza ca nu vor admite federalizarea tarii. Printre prioritatile coalitiei sunt mentionate asigurarea ‘’cursului strategic de integrare a Ucrainei in Uniunea Europeana, precum si a unor relatii stabile, de buna vecinatate, cu Federatia Rusa si toti vecinii Ucrainei’’.
Partile au elaborat o formula complicata de impartire a portofoliilor, ‘’tinand seama de numarul functiilor si de numarul total al mandatelor de deputat’’, dar au specificat ca un partener de coalitie nu poate pretinde mai mult decat o singura functie de conducere in structurile de forta - Servicile de securitate, Ministerul de Interne, Procuratura generala. S-a decis ca Opozitiei sa i se acorde functiile de vicepresedinte al Parlamentului si de prim-vicepresedinti ai comitetelor parlamentare.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.