Kadima, partidul infiintat de Ariel Sharon in urma cu patru luni, va ocupa 28 de locuri in Knesset.

Cele 28 de locuri reprezinta mai putin decit sperau liderii Kadima, dar suficient pentru ca Ehud Olmert sa inceapa negocierile pentru formarea noului guvern. Cel mai probabil, Olmert va apela la Partidul Laburist pentru a forma o coalitie, dar si la Partidul Shas, ultranationalist, la Partidul Meretz de stinga si la alte partide mai mici.

In umbra lui Sharon

La sediul de campanie al partidului, sub fotografia imensa a lui Ariel Sharon, Ehud Olmert si-a inceput discursul de cistigator printr-un elogiu la adresa celui care a infiintat partidul, aflat in coma de pe 4 ianuarie. Apoi a prezentat liniile dupa care se va conduce guvernul sau: va trasa granitele statului Israel. "Vom incerca sa realizam asta in intelegere cu palestinienii. Aceasta este speranta si rugaciunea noastra", a spus Olmert. Premierul in exercitiu s-a adresat conducerii palestiniene: "Sintem gata de compromis, sa renuntam la parti din iubitul nostru Pamint al Israelului… si sa ii evacuam, cu multa durere, pe evreii care traiesc acolo, pentru a crea conditiile care sa va permita voua sa va indepliniti visul si sa traiti alaturi de noi". Totusi, daca palestinienii nu vor raspunde chemarii sale, Olmert s-a declarat pregatit sa treaca la trasarea frontierelor in mod unilateral, fara sprijinul palestinian.

Surprize, surprize

Partidul Laburist, cu 20 de locuri cistigate, a devenit al doilea partid din Knesset. Surprizele apar la urmatoarele locuri cistigate. Partidul ultra-ortodox Shas a reusit sa obtina 13 locuri, partidul de extrema dreapta - Yisrael Beitenu - 12 locuri, iar Likud, de dreapta, s-a clasat abia pe locul cinci, cu 11 locuri. Blocul arab a cistigat 10 locuri din Knesset. Doar 62,3% dintre israelieni s-au prezentat la votul de marti. Procesul de re-repartizare a locurilor poate aduce mici schimbari la numarul de locuri ocupate de fiecare formatiune. Yisrael Beitenu (Israelul, Casa noastra), partidul nationalist condus de Avigdor Lieberman, nascut la Chisinau, a reusit sa atraga in primul rind israelienii de origine rusa, care il sprijineau in mod traditional pe Sharon. Lieberman a reusit sa ii ia Likudului locul de lider al dreptei: "Sint mindru ca am devenit cel mai important partid din tabara nationalista si sint convins ca data viitoare vom deveni partidul conducator", a declarat Lieberman. Alta surpriza electorala o constituie Partidul Pensionarilor, condus de fostul agent Mossad Rafi Eitan. Acest partid, neparlamentar pina acum, a reusit sa cistige sapte locuri in Knesset si ar putea participa la negocierile pentru formarea guvernului.

Likud, marele perdant

Marele invins este fostul premier Benyamin Netanyahu, actualul lider Likud. Partidul care a dominat scena politica israeliana vreme de 30 de ani a ajuns sa ocupe doar locul cinci, imediat inaintea blocului arab. Bibi Netanyahu a fost nevoit sa recunoasca faptul ca au "suferit o lovitura grea". Suporterii Likud, strinsi la sediul de campanie, nu puteau sa creada rezultatele indicate de exit-poll. Desi nu se asteptasera sa cistige alegerile, nici un rezultat atit de prost nu fusese prevazut.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.