Libertatea in lume a fost tema discursului inaugural

George W. Bush, castigatorul scrutinului american din 2 noiembrie, a fost investit oficial, ieri, pentru al doilea mandat de presedinte al SUA. Inca de miercuri seara, sarabanda balurilor si receptiilor a reunit, la Washington, numerosi partizani republicani ai presedintelui, indiferenti la zapada care cadea asupra capitalei SUA. Bush si-a inceput ziua de ieri participand, dimineata, la o slujba religioasa oficiata in mica biserica Saint John, situata in apropierea Casei Albe. Ceremonia depunerii juramantului, desfasurata la Capitoliu (sediul Congresului american), a fost programata pentru ora locala 12:00 (respectiv 17:00 GMT, 19:00, ora Romaniei). Momentul solemn a fost marcat prin 21 de salve de tun, urmate de evolutia fanfarei. Dupa depunerea juramantului, Bush a sustinut un discurs de 15 minute, consacrat libertatii in lume si rolului SUA in apararea acesteia.

Ulterior, seful Casei Albe a semnat oficial numirile in functie ale membrilor echipei din a doua sa administratie si a participat la un dejun oficial in Rotonda Congresului.

Dupa pranz, presedintele a fost escortat in partea de est a Capitoliului, unde s-a alaturat coloanei oficiale, pentru a incepe traditionala parada a orchestrelor si fanfarelor.

In a doua parte a zilei, s-au desfasurat, la Washington, noua baluri oficiale, intre care celebrul bal al comandantului armatei, care a reunit, in holul Muzeului cladirilor nationale, aproximativ 2.000 de membri ai fortelor armate, impreuna cu familiile acestora. Balurile s-au incheiat abia in zorii zilei de azi. In seria numeroaselor masuri de securitate adoptate cu ocazia investirii, s-a procedat la interzicerea circulatiei intr-un sector destul de amplu din centrul Washingtonului. Capitala a fost patrulata de fortele de ordine. Spatiul aerian al Washingtonului a fost inchis si survolat de avioane de vanatoare. Elicopterele au transmis, neintrerupt, imagini catre un centru de criza. Ferestrele imobilelor de pe Pennsylvania Avenue au fost sigilate. Cladirile publice au fost inchise, iar accesul a fost posibil doar in urma unui control prealabil. Caini special dresati sa repereze explozibili au fost plasati la toate punctele de control. Spectatorii, estimati la aproximativ o jumatate de milion, au fost perchezitionati si au trecut prin porti de detectare a metalelor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.