Protestele la adresa regimului Lukasenko capata noi valente. In semn de solidaritate cu persoanele arestate in ultimele zile, cel putin o suta de locuitori din Minsk, dintre care foarte multi tineri, au aprins ieri-noapte lumanari la un monument din centrul orasului.

Tinerii au ales o noua modalitate de a arata ca nu se tem de regimul lui Lukasenko. Intr-o atmosfera sumbra, au depus lumanarile in jurul monumentului si au transmis mesaje presedintelui Alexandr Lukasenko si sustinatorilor acestuia. Trebuie sa aratam membrilor guvernului ca exista oameni care sunt impotriva lor. Nu vom ramane acasa pentru ca astfel nu vom rezolva nimic, au declarat participantii. In ultima saptamana, opozitia din Belarus a organizat mai multe manifestatii contra lui Lukasenko.

Cel putin 10 mii de oameni au iesit pe strazile din Minsk pentru a contesta recentele alegeri, castigate de Alexandr Lukasenko cu 83 la suta din voturi. Raspunsul puterii a fost foarte dur, cel putin 500 de demonstranti, printre care si unul din lideri, Aleksandr Kozulin, au fost arestati numai in timpul marsurilor din ultimele doua zile.

Opozantii din Minsk Stiu unde le sunt inchisi colegii

In Belarus, continua arestarile unor membri ai Opozitiei care contesta valabilitatea alegerilor din urma cu o saptamana si legitimitatea lui Alexandr Lukasenko in fruntea republicii. Oficialitatile nu vor sa comunice numarul arestatilor si nici locul in care sunt tinuti acestia. Sotia unuia dintre liderii aretati a reusit totusi sa afle unde a fost incarcerat tovarasul sau de viata. Alexandr Kozulin, unul dintre contracandidatii lui Lukasenko la presedintia Belarus, a participat zi si noapte la mitingurile de protest din centrul Minskului.

El a fost arestat, impreuna cu multi alti manifestanti de fortele de ordine. Irina Kozulina, sotia liderului din Opozitie a declarat ca: "s-a oprit un autobuz din care au coborat mai multi barbati imbracati in negru si inarmati cu bastoane si au inceput sa-i bata pe oameni. L-au luat pe Kozulin din multime si l-au imbrancit. El a cazut in genunchi, chircit, iar ceilalti au inceput sa-l loveasca cu picioarele si bastoanele".Dupa ce l-a cautat o noapte intreaga, Irina Kozulina a aflat ca sotul sau se afla intr-o inchisoare din Jodino, la est de Minsk. La inceput, autoritatile au negat ca ar fi vreun manifestant inauntru, dar cand membrii opozitiei au amenintat ca vor chema lumea sa protesteze chiar in fata inchisorii, au recunoscut adevarul.

UE CERE ELIBERAREA LUI ALEXANDR KOZULIN

Uniunea Europeana cere ca unul dintre liderii Opozitiei din Belarus, Alexandr Kozulin, arestat in timpul unui mars de protest, sa fie eliberat imediat. Kozulin se afla printre protestatarii arestati sambata in timp ce se indreptau catre o inchisoare unde sunt tinuti alti protestatari. Uniunea Europeana s-a declarat ‘’consternata’’ si a cerut eliberarea imediata a lui Kozulin si a celorlalte persoane arestate.

Ministerul de Interne din Belarus a lansat o ancheta asupra evenimentelor de sambata de la Minsk. Potrivit autoritatilor, au fost arestate 52 de persoane, dar gruparile pentru apararea drepturilor omului spun ca cifra reala e mult mia mare. O grupare locala pentru drepturi cetatenesti estimeaza ca in cursul ultimei saptamani, in Belarus au fost arestate circa 600 de persoane.

Cauza protestelor

De la inchiderea votarii in alegerile prezidentiale, in urma carora presedintele Alexandr Lukasenko a fost reales, in Belarus au avut loc continuu manifestatii de protest. Opozitia afirma ca scrutinul a fost falsificat, iar sambata au avut loc ciocniri intre fortele de securitate si protestatari. Departamentul de Stat de la Washington a calificat drept represiune inabusirea violenta a demonstratiilor de sambata si a cerut eliberarea tuturor celor arestati.

Principalul lider al Opozitiei, Alexander Milinkevici, a afirmat ca decizia marsului catre inchisoare a fost o greseala, dupa mitingurile de protest care fusesera sambata un succes. Milinkevici a mai spus ca deocamdata nu sunt planuite noi adunari de protest, fiindca ar fi nevoie de o participare mult mai numeroasa pentru ca ele sa aiba efect. Miile de protestari s-au deplasat pe strazile laterale, catre un parc din apropiere, sub presiunea sutelor de soldati echipati special pentru interventii impotriva revoltelor de strada.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.