Pe 28 martie se desfasoara alegeri parlamentare in Israel, primele dupa sfarsitul carierei politice a Primului Ministru Ariel Sharon, aflat in coma de la inceputul anului

Confruntat cu victoria in alegerile palestiniene a Miscarii Hamas, care nu-i recunoaste dreptul la existenta, Israelul se afla la rascruce de drumuri. Va alege un guvern care va continua confuntarea sau unul care va opta pentru concesii, intre care si o retragere din majoritatea asezarilor de ocupatie din Cisiordania?

Electoratul, ceva mai mult de 5 milioane de alegatori, este chemat sa aleaga 120 de deputati, prin scrutin de proportional de lista nationala, cu prag de intrare in Kneseth (parlamentul unicameral) de 1,5 la suta din voturile valabil exprimate. Pana acum, de la infiintarea statului Israel in 1948, nici un partid nu a reusit sa obtina singur majoritatea absoluta de 61 de mandate.

Principalele partide in competitie

Kadima

Partid centrist, format de Ariel Sharon la sfarsitul anului trecut, condus acum de Primul Ministru in exercitiu, Ehud Olmert.

A atras nume sonore atat de la dreapta, din partidul Likud (Sharon si Olmert insisi, dar si actualul Ministru de Externe, Tzipi Livni, in total 15 deputati Likud), si de la stanga, din Partidul Muncii, in frunte cu veteranul politicii israeliene, fostul Prim Ministru, Shimon Peres.

Partidul doreste continuarea retragerii din Cisiordania si pastrarea acolo doar a asezarilor evreesti "cheie", prevazand si un schimb de teritorii intre Israel si viitorul stat independent palestinian.

Sondajele de opinie ii dau intre 35 si 40 de mandate, ceea ce va necesita asocierea la guvernare, probabil cu cel putin alte doua partide.

Ar fi primul partid din istoria Israelului, altul decat Likud si Partidul Muncii care se claseaza pe primul loc in alegeri.

Partidul Muncii

Partid social-democrat, care a initiat procesul de pace cu palestinienii in prima jumatate a anilor 90.

Din toamna trecuta este condus de Amir Peretz, nascut in Maroc, primul evreu sefard (ne-european) care conduce unul dintre marile partide din Israel.

Peretz a orientat partidul puternic catre stanga, adresandu-se paturilor defavorizate. Promite o dezangajare masiva din Cisiordania. Sondajele ii dau intre 15 si 20 de mandate.

Likud

Partid traditional al dreptei seculare, parasit toamna trecuta de Ariel Sharon si Ehud Olmert, datorita rezistentei sale la orice concesii facute palestinienilor.

Condus acum de Biniamin Netaniahu, Likud exclude orice colaborare post electorala cu Kadima, care este tinta principala a atacurilor sale in campanie.

Sondajele de opinie indica un scor cuprins intre 13 si 17 mandate.

Uniunea Nationala - Partidul National Religios

Alianta de doua partide sioniste religioase, populara printre colonistii evrei din Cisiordania.

Unul dintre liderii Aliantei, Benny Elon, adopta o atitudine dura fata de palestinieni.

Cotat cu 8 - 12 mandate in sondaje.

SHAS

Partid religios care ii reprezinta pe evreii sefarzi (majoritatea originari din nordul Africii si Orientul Apropiat).

Liderul spiritual si fondator al partidului este Rabinul Ovadia Yosef, caruia partidul ii acorda ascultare absoluta.

Campion al drepturilor sefarzilor, in majoritate defavorizati social, SHAS este un partid teocratic, opus oricaror concesii palestinienilor.

Creditat in sondaje cu 7 - 12 mandate.

Israel Beitenu

Partid care se adreseza in special evreilor imigrati din fosta URSS. Condus de charismaticul Avigdor Lieberman (nascut la Chisinau si emigrat in Israel in 1978), Israel Beitenu are o pozitie dura fata de palestinieni.

Sondajele ii acorda 5 -7 mandate in Kneseth.

Alte partide cu sanse de intrare in parlament - Meretz (cel mai de stanga partid, propune cea mai completa retragere din Cisiordania), Unitatea Torei (partid ultrareligios al evreilor askenazi - europeni) si Partidele arabe (care se adreseaza palestinienilor cetateni ai Israelului, circa 18 la suta din populatie, dar care impreuna nu depasesc 8 - 10 mandate)


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.