Zeci de mii de oameni, in cea mai mare parte membri ai puternicei comunitati hispanice, au demonstrat in mai multe orase din Statele Unite fata de o initiativa legislativa care incrimineaza imigratia clandestina, precum si fata de proiectul de a ridica o bariera pe aproape toata lungimea granitei cu Mexicul.
Pentru a da satisfactie electoratului sau republican, presedintele George W. Bush a anuntat ca va face tot posibilul pentru a limita imigratia clandestina, o politica agreeata de sustinatorii sloganului "America e a americanilor". Marsuri de proportii au avut loc in Tucson, Los Angeles, Atlanta, Milwaukee si multe alte orase, in special din sudul Statelor Unite. Pentru a-si mai calma compatriotii, George W. Bush le-a reamintit ca America este o natiune de imigranti. El a tinut sa adauge insa ca este, in acelasi timp, o natiune a legii.

Noul proiect de lege prevede ca lucratorii clandestini sa poata ramane pana la 6 ani in Statele Unite, dar numai daca angajatorul face dovada ca nu a gasit americani dispusi sa presteze munca respectiva. Presedintele Bush a incercat sa atenueze excesele colegilor sai de partid, subliniind ca imigrantii sunt oameni care muncesc din greu, de obicei in servicii nedorite de americani, si contribuie la vitalitatea economica a Statelor Unite. Saptamana viitoare, proiectul va face obiectul unor dezbateri in Congres, care se anunta deja furtunoase. Seful majoritatii republicane din Senat, Bill Frist, a avertizat ca va prezenta un contraproiect si mai dur pe aceasta tema. Presedintele Bush se va vedea astfel in situatia de a fi contrat de propria sa formatiune politica. Momentul este cu atat mai delicat cu cat seful Executivului american urmeaza sa se intalneasca tot saptamana viitoare cu omologul sau mexican Vicente Fox. Hispanofonii reprezinta o parte importanta din clandestinii care traiesc in Statele Unite, numarul lor ridicandu-se la 11-12 milioane.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.