Urnele s-au inchis in alegerile parlamentare din Ucraina voteaza in alegeri parlamentare, cel mai important scrutin de acest fel, de la declararea independentei tarii in 1991.

Potrivit datelor publicate de Comisia Electorala Centrala, pana la ora 16 votasera 41 la suta dintre cetatenii cu drept de vot.

Presedintele Ucrainei, Viktor Iuscenko, a cerut grupurilor reformiste care l-au adus la putere in urma cu mai bine de un an sa refaca alianta dupa alegerile parlamentare. Presedintele Ucrainei a calificat scrutinul de duminica drept un succes al Revolutiei portocalii, in urma careia a ajuns la putere, dat fiind ca e cel mai democratic scrutin din istoria tarii:
Cred ca ziua de astazi va intra in istoria tarii ca data celor mai corecte si democratice alegeri din Ucraina. Guvernul a facut totul pentru ca alegerile sa fie libere si corecte, a spus Presedintele Iuscenko.

Primele acuzatii de frauda

Observatorul Federatiei Ruse a acuzat autoritatile ucrainiene ca ar incerca sa falsifice rezultatul alegerilor in favoarea partidului presedintelui Iuscenko, Ucraina Noastra.

Acesta ocupa locul al doilea in sondaje, dupa Partidul Regiunilor, al contracandidatului sau la alegerile prezidentiale trecute, Viktor Ianukovici, de orientare pro-rusa.

Al treilea partid aflat in cursa pentru parlament este Blocul fostului premier Iulia Timosenko, fost aliat al presedintelui Iuscenko. Comentatorii politici spun ca este foarte probabil ca nici unul din cele trei partide sa nu obtina majoritatea si sa se ajunga la un guvern de coalitie.

Tranzitie catre un sistem parlamentar

Este primul scrutin care se desfasoara potrivit noii Constitutii adoptate in 2005 si care prevede trecerea de la sistemul cvasi-prezidential de pana acum la un sistem parlamentar, mai aproape de sistemele care functioneaza in Uniunea Europeana.

Alegerile au reprezentat primul test electoral pentru "Revolutia portocalie", initiata in decembrie 2004 de actualul presedinte, Viktor Iuscenko.
Pentru prima oara scrutinul parlamentar este proportional, cele 450 de locuri in Rada Suprema fiind alese in 225 de circumscriptii, cu prag de intrare in parlament de 3%.

Votare complicata

In competitie s-au inscris 45 de partide, ceea ce face ca buletinul de vot sa aibe o lungime de 80 de centimetri.

Votarea a fost complicata si de faptul ca in paralel cu scrutinul parlamentar au loc si alegeri locale, iar alegatorii au avut de introdus in urna cate un vot si pentru consiliul regional, consiliul local si primar.
Dat fiind ca Rada Suprema si prim ministrul ales de ea vor avea atributii sporite, iar cele presedintelui Ucrainei se vor diminua, cursa electorala a avut o competitivitate sporita.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.