Uniunea Europeana a decis sa impuna noi sanctiuni Belarusiei, cu privire la modul de desfasurare a alegerilor prezidentiale de la sfarsitul saptamanii trecute, care i-au adus lui Alexandr Lukasenko inca un mandat.

Liderii europeni, reuniti la Bruxelles, au spus ca alegerile au fost, in esenta, compromise.

Ei au cerut eliberarea demonstrantilor din opozitie care au fost arestati azi-noapte in capitala Minsk.

Austria si Luxemburg au calificat actiunea politiei din Belarus drept "negativa".

Interdictii de calatorie si inghetarea unor conturi bancare

Ministrul de externe britanic, Jack Straw, a explicat motivele impunerii sanctiunilor.

"Am ajuns la o declaratie comuna in care ne exprimam profunda ingrijorare privind alegerile din Belarus si privind, de asemenea, abuzul evident al autoritatilor, exercitat atat inainte cat si dupa alegeri, impotriva celor care au indraznit sa aiba opinii diferite de cele ale guvernului. Multi oameni au fost inchisi, multi au suferit tratamente inaccceptabile din partea politiei si a altor autoritati.

"Asa ca declaratia noastra este una dura si anunta masuri ferme impotriva unora dintre liderii guvernului Belarus. Aproape sigur sanctiunile vor include interdictii de calatorie si inghetarea unor conturi bancare"-a precizat Jack Straw.

Rusia ia apararea Belarusului

Pe de alta parte, Rusia face opinie separata de tarile europene, acuzand Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa ca ar fi inflamat tensiunile din Belarus.

Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a aparat politica statului Belarus impotriva criticilor privind dispersarea mitingului opozitiei.

Intr-un interviu la televiziunea rusa, domnul Lavrov a spus ca orice obiectii privitoare la rezultatul alegerilor ar trebui fi rezolvate pe cale legala si nu prin proteste publice.

"Nu as numi ceea ce am vazut azi la televizor drept o dispersare a unui miting sau folosirea fortei. Cel putin ce am vazut eu pe o caseta video de la Minsk nu poate fi asemanat cu violenta pe care o vedem intamplandu-se in unele capitale europene".

"in orice caz, orice problema ar trebui rezolvata urmandu-se calea legala. si daca sunt intrebari legate de rezultatul alegerilor, exista proceduri legale, tribunale si asa mai departe. Cred ca este gresit sa inciti oamenii sa continue actiuni ilegale", a declarat ministrul rus.

Interventia scutierilor

Dupa cinci zile de proteste impotriva modului in care s-au desfasurat alegerile prezidentiale din Belarus- castigate pentru a treia oara de Alexandr Lukasenko- autoritatile au trimis scutierii pentru a pune capat demonstratiilor opozitiei.

Operatiunea de scoatere a protestatarilor din piata a durat mai putin de 20 de minute.

A urmat o a doua operatiune, de inlaturare a urmelor demonstratiei - corturile si numeroase pungi cu mancare si alte lucruri cu care au fost aprovizionati cei care au stat in piata cinci zile si cinci nopti.

Desi de mica amploare, demonstratia a fost o actiune fara precedent in Belarus, iar arestarile au fost criticate imediat de opozitie.

Unul dintre candidatii opozitiei in alegeri, Alexandr Kazulin, nu s-a ferit de cuvinte.

"Autoritatile si-au demonstrat neputinta, lasitatea si cinismul. Nu exista alta descriere mai buna. E foarte trist, dar asta este istoria noastra, asta e viata noastra."

Presedintele Lukasenko e la putere de 12 ani.

Duminica trecuta, potrivit rezultatelor oficiale, a obtinut 82,6% din voturi - si un la treilea mandat.

Cu toate acestea, observatorii internationali spun ca scrutinul a fost incorect si au semnalat mai multe nereguli.

Printre vocile cele mai critice al adresa regimului Lukasenko se numara si guvernul american, care a descris acest regim drept ultima dictatura din Europa.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.