Inalti responsabili americani au facut presiuni asupra Japoniei pentru ca aceasta sa renunte la un vast proiect de dezvoltare petroliera in Iran, de teama ca profiturile rezultate sa nu serveasca la finantarea programului nuclear iranian, a relatat ieri cotidianul nipon Sankei, care citeaza surse anonime apropiate de guvernul SUA. Cererea Washingtonului in acest sens a fost formulata oficial de diplomati de rang inalt, intre care numarul 2 din Departamentul de Stat, Robert Zoellick, si de responsabilul pentru controlul armamentelor, Robert Joseph.

Washingtonul doreste ca Tokio sa renunte cel putin la exploatarea uriasului camp petrolifer Azagedan din sud-vestul Iranului, pe care se pregateste sa-l preia compania semipublica nipona Inpex. Spre nemultumirea americanilor, Inpex a semnat in februarie 2004 un contract de doua miliarde de dolari in Iran pentru dezvoltarea acestei zone, fiind cel mai important acord petrolier semnat vreodata de Japonia.

Dupa cum citeaza cotidianul japonez, Tara Soarelui-rasare, cea de-a doua economie a lumii, si-a dezvoltat propria ‘’diplomatie petroliera’’ in Orientul Mijlociu si indeosebi in Iran. Titeiul iranian reprezinta 16% din importurile de petrol nipone, iar Japonia este pusa intr-o situatie extrem de sensibila de criza nucleara internationala creata in jurul programului nuclear iranian dupa ce Teheranul a decis sa-si reia activitatile legate de imbogatirea uraniului, ce poate avea si obiective militare.

In reactie la articolul din Sankei Shimbun, un purtator de cuvant al Ministerului de Externe de la Tokio a tinut sa dea asigurari ca Japonia ‘’nu este angajata pentru moment in discutii concrete cu SUA in legatura cu viitorul proiectului de la Azagedan’’.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.