Comisia Electorala Centrala din Belarus a anuntat rezultatele oficiale ale alegerilor prezidentiale de duminica. Actualul presedinte, Alexander Lukasenko, a obtinut 83% din voturi, iar principalul sau oponent, Alexander Milinkevich, numai 6%.

Opozitia, sprijinita de Statele Unite si Europa, sustine ca alegerile au fost falsificate, iar unii dintre suporterii sai continua un protest, de mici dimensiuni, in centrul capitalei Minsk.

Rezultatele finale sunt de fapt identice cu cele anuntate imediat dupa incheierea controversatului scrutin.

Presedinta Comisiei Electorale Centrale, Lydia Yermoshina, a declarat ca aceasta a fost cel mai bine organizata numaratoare a voturilor la care a participat vreodata.

Cei doi principali candidati ai opozitiei au contestat insa alegerile, afirmand ca ar fi fost neconstitutionale.

Insa doamna Yermoshina a declarat ca nici ei, nici echipele de observatori internationali nu au reusit sa produca vreo dovada concreta ca s-ar fi facut falsuri electorale.

Sefa comisiei electorale nu doar ca a respins cererile opozitiei de reluare a scrutinului, dar a declarat si ca presedintele Lukasenko ar putea candida inca o data.

Arestari frecvente

Protestul din Piata Octombrie din Minsk continua de mai multe zile. Cu toate ca politia nu a incercat sa ii indeparteze cu forta pe demonstranti, din ce in ce mai multe persoane sunt arestate.

Potrivit opozitiei si unor organizatii pentru drepturile omului, in jur de 350 de oameni au fost retinuti - cei mai multi dintre ei pe cand incercau sa aduca alimente celor aflati in Piata sau cand au parasit zona unde sunt amplasate corturile.

Opozitia recunoaste ca nu a reusit sa faca autoritatile sa le accepte cererile, insa nu este clar inca pentru cat timp intentioneaza studentii sa mai ramana in piata.

Un protest de amploare este programat pentru ziua de sambata, pentru a marca aniversarea Republicii independente Belarus-care a fost declarata in 1918 dar a avut viata foarte scurta.

Aniversarea este un moment traditional de intrunire a oponentilor presedintelui Lukasenko.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.