Presa britanica continua sa dezbata pe larg cel mai mare proces de terorism in care sunt acuzati sapte musulmani britanici de conspiratie in vederea organizarii unor atentate pe teritoriul britanic. Unul dintre suspecti - titreaza The Independent - a incercat sa cumpere o bomba murdara de la rusi. Ziarul precizeaza ca e vorba de un membru al unei celule teroriste britanice care lucra pentru un comandant al-Qaeda si complota sa cumpere o bomba radioactiva de la mafia ruseasca.

The Guardian scrie ca cei sapte acuzati - dintre care sase se crede ca au fost instruiti in Pakistan sa construiasca bombe - aveau de gand sa arunce in aer unul dintre cele mai aglomerate centre comerciale ale Europei - cel de la Bluewater, de langa Londra. Conform ziarului, atentatul ar fi urmat sa aiba loc intr-o sambata.

Alte posibile tinte, adauga The Times erau reteaua de electricitate a Marii Britanii, un mare club de noapte din Londra si sinagogi. Dar, scrie The Times, suspectii nu si-au dat seama ca miscarile le erau urmarite de politie care pusese microfoane in unele din casele si masinile lor. The Times mai scrie ca cei sapte cumparasera 600 de kg de nitrat de amoniu - un ingrasamant chimic - sustinand ca le trebuie pentru gradina de zarzavat. Cantitatea respectiva ar fi putut insa acoperi cinci terenuri de fotbal.

In posesia suspectilor s-a gasit si o cantitate mai mica de pulbere de aluminiu. Substantele explozive s-au gasit la un centru de depozitare a obiectelor personale de langa Londra.

Supraveghere

Un angajat al acestuia a devenit banuitor in legatura cu substantele depozitate acolo si a anuntat politia care a inlocuit ingrasamintele chimice cu o substanta nepericuloasa si a inceput o complexa operatiune de urmarire a suspectilor.

Acuzarea crede ca planurile privind organizarea atentatului erau in stadiul final in momentul in care au intervenit fortele speciale si politia anti-tero.

Pe 22 februarie 2004, un microfon plasat in casa lui Jawad Akbar - unul dintre suspecti - a inregistrat o convorbire intre membrii grupului care avansau propuneri privind posibile tinte ale atentatului.

Conform unuia dintre procurori, "Jawad Akbar s-a referit la atacarea unor rezervoare de apa, conducte de gaze, sau retele de electricitate". "O alta posibilitate luata in calcul, era un club de noapte din Londra."

Dl Akbar ar fi spus: "Cel mai mare club de noapte din centrul Londrei. Nimeni nu va putea pretinde ca erau nevinovati toti acei indivizi care danseaza acolo". Ulterior el a adaugat: "Cred ca ar fi usor de atacat clubul; cu conducta de gaze ar fi mult mai dificil". Acelasi suspect a fost inregistrat spunandu-i sotiei lui ca ar putea fi instruit pentru "o misiune mareata".

'Cautari infrigurate'

Un alt suspect, Waheed Mahmood, a lucrat pentru o companie care opereaza reteaua de electricitate a Angliei si tarii Galilor, precum si infrastructura Marii Britanii de gaz sub presiune.

Dl Mahmood ar fi fost inregistrat spunand ca atentatele de la Madrid ar fi fost "absolut superbe", in vreme ce fratele sau, Shujah, spunea ca ar fi fost "fantastic" daca ar fi avut loc in timpul vacantei astfel incat victimele sa fie familii intregi.

Waheed Mahmood a sugerat la un moment dat sa atace centrul comercial Bluewater intr-o sambata. El ar fi spus: "Nu stiu cat de mare ar fi explozia, nu am facut teste, dar putem face maine - putem s-o facem maine".

'Mafia rusa'

La audieri s-a aflat ca in 2001 - cand acuzatul Salahuddin Amin se afla in Pakistan - ar fi fost rugat de Abu Muhtir, un barbat pe care l-a intalnit intr-o moschee din orasul sau natal, Luton, sa contacteze un barbat numit Abu Annis, in legatura cu o "bomba cu izotopi-radioactivi".

Unul dintre procurorii acuzarii le-a spus juratilor: "Amin a luat legatura cu Abu Annis prin Internet si acesta din urma a spus ca au contactat mafia rusa din Belgia. De la rusi aveau de gand sa cumpere bomba". Ulterior, acuzatul Amin a spus politiei ca nu a crezut ca oferta ar fi putut fi reala.

Conform procurorului, Salahuddin Amin ar fi declarat ca nu crede ca "poti merge sa cumperi o bomba murdara si apoi s-o folosesti".

Toti cei sapte acuzati neaga faptul ca ar fi conspirat ca produca explozii. Trei dintre ei neaga faptul ca ar fi posedat nitrat de amoniu, iar doi neaga faptul ca ar fi posedat pulbere de aluminiu.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.