Fiecaruia dupa merit, sau interesul poarta fesul! Cam asa pot fi caracterizate reactiile Kievului, Moscovei si Minskului la declaratiile secretarului de stat desemnat, Condoleezza Rice. In cadrul audierilor din Senatul american, consilierul pe probleme de securitate nationala al presedintelui George W. Bush nu a exclus perspectiva anularii, in cazul Ucrainei, a amendamentului Jackson-Vanick, a declasat Rusia pana la categoria partenerilor de calitate indoielnica si a inclus Republica Belarus pe lista "tiraniilor".

La Kiev, reprezentantii noii puteri (pentru ca veni vorba, invingatorul alegerilor prezidentiale din 26 decembrie 2004, Viktor Iuscenko, ar putea, se pare, fi investit oficial in functie la 22 ianuarie, dupa ce Biroul Central Electoral a autorizat doua ziare sa publice rezultatul scrutinului) s-au multumit sa ia act de intentiile Washingtonului, fara insa a afisa un optimism deosebit. O atitudine plina de bun simt, in ultima instanta. Da, revolutia portocalie a invins in Ucraina, iar unda ei de soc se extinde nu doar in Republica Moldova, aflata in plina efervescenta electorala pe fondul apropiatelor legislative din martie, dar si in Rusia, unde protestele pensionarilor au determinat puterea sa revina asupra deciziei de monetizare a facilitatilor sociale.

Dar, desi toata lumea se astepta ca vacanta acordata sa fie folosita nu atat pentru relaxare pe partiile de schi din Carpati, cat pentru desemnarea candidaturii viitorului prim-ministru, Iuscenko nu se grabeste sa spulbere starea evidenta de iritare si nerabdare instalata la nivelul clasei politice. Nu este, prin urmare, de mirare ca s-au inmultit vocile care pun la indoiala talentele de politician ale lui Iuscenko, precum si realele lui planuri de democratizare a tarii. Desi este de la sine inteles ca nimeni, adica mai-marii lumii, nu va permite noii conduceri de la Kiev sa devieze de la traseul impus. De aceea, cuvintele lui Rice pot fi percepute inclusiv drept un avertisment.

In esalonul secund

La Moscova, mesajul lui Condi a fost inteles in totalitate. "Rusia nu va avea un trai prea usor cu Rice", estima, in paginile cotidianului "Vremia Novostei", analistul Serghei Oznobiscev, directorul Institutului pentru evaluari strategice. "Daca Powell a incercat sa trateze Rusia de la egal la egal, in ochii doamnei Rice, Rusia nu mai e pentru Statele Unite un factor-cheie, este mai degraba un partener din esalonul secund. Ea nu considera Rusia egala Americii". Iata de ce, explica expertul in relatii internationale, "SUA vor acorda mai putina atentie pozitiei Rusiei, formuland, totodata, Moscovei tot felul de pretentii dure, in special pe linie de politica interna".

Din pacate, regreta Oznobiscev, "noul secretar de stat, o specialista in problematica sovietica, percepe Rusia subiectiv, schemativ si uneori destul de incorect, trasaturi care vor domina politica Washingtonului vizavi de Kremlin". Iesit personal la rampa pentru a-i raspunde omologului sau de peste Ocean, seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, sublinia ca "Rusia nu aluneca spre totalitarism" si ca "Moscova a fost si este gata sa invete din criticile constructive care-i sunt adresate". Dar, a tinut sa mentioneze ministrul, "situatia interna este problema interna a Rusiei, unde viata evolueaza pe baza Constitutiei". Poate, aprecia Lavrov, "unora nu le place faptul ca Rusia prinde puteri, devenind tot mai independenta in plan economic si financiar". Sper, a adaugat Lavrov, "ca relatiile dintre SUA si Rusia nu vor suferi modificari esentiale sub indrumarea doamnei Rice".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.